Odvojena komemoracija SNV u Jasenovcu

Preporučujemo

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i Srpsko narodno veće (SNV) danas održavaju komemoraciju u znak sjećanja na žrtve logora Jasenovac, bojkotujući tako i ove godine državno obilježavanje, koje će biti održano u nedelju. Prisutni na komemoraciji polažu karanfile na spomenik.

Na državnoj komemoraciji neće biti niti predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, jer je ona počast žrtvama odala jučer, piše N1.

- -

Zašto su premijer i predsjednica u različitim kolonama, upitao je Milorad Pupovac, predsjednik SNV.

“Žao mi je što nismo ovdje s predstavnicima državnog vrha, ali nismo uspeli da nađemo načina kako da maknemo ploču s natpisom ‘Za dom spremni!’ koja je samo 15 km od Jasenovca. Nikakvo opravdanje za taj pozdrav ne bi trebalo da važi”, kazao je Pupovac.

Predsjednik SNV navodi da nikakav mogući izuzetak ne bi trebalo da postoji, kad je taj usklik u pitanju, “ni za one koji ga možda iz neznanja uzvikuju na stadionima i za one koji to rade namjerno, želeći da ga obnove. Nigdje ga ne bi trebalo biti, a još manje porušenih spomenika oslobodilačkim borcima koji su se borili protiv ustaškog režima. Za njih mjesta nema i oni se ne spominju, za razliku od onih koji su slobodu našli na nekom drugom mjestu, oni se ne spominju. U takvom vremenu slobode živimo, ali proći će svako vreme neslobode i doći će vreme slobode”, dodao je Pupovac.

Oni koji bi trebalo da ćute ne samo da ne ćute, već govore jezikom pretnje za one koji drugačije misle, kaže.

- -

Franjo Habulin, predsednik Saveza antifašističkih boraca, rekao je da su činjenice o zločinu u Jasenovcu dobro  poznate, a da su jasna i sjećanja preživjelih.

“Zločine nisu činili Hrvati, već su ih činili hrvatski izrodi – ustaše. Naša je dužnost da ponavljamo da je fašizam bio najveće zlo u ljudskoj istoriji. Borba se nastavlja”, poručio je sa komemorativnog skupa.

Najnovije

Kremlj se oglasio: “Spremni smo za pregovore s Ukrajinom”

Prekinuti mirovni dogovori između Ukrajine i Rusije iz 2022. mogli bi biti temelj za nove pregovore. "No nema znakova da...