Odvojeni susreti: Izetbegović, Ivanić i Čović razgovarali sa američkim zvaničnikom Palmerom

Preporučujemo

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je danas u posjetu v.d. zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a Matthewa Palmera. Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji, javlja NAP.

Predsjedavajući Izetbegović prenio je Palmeru i ambasadorici SAD-a u BiH Maureen Cormack stav da nova strategija Evropske komisije za Zapadni Balkan daje realnu mogućnost našoj zemlji da do 2025. godine ispuni uslove za članstvo u EU, te da će primjena Strategije pozitivno utjecati na rješavanje otvorenih pitanja koja međusobno imaju zemlje u regiji.

- -

Predsjedavajući Izetbegović je istaknuo da su izmjene izbornog zakonodavstva pitanje koje se tiče svih građana i političkih subjekata, te da su zato provodiva i održiva samo ona rješenja za koja postoji široki konsenzus svih parlamentarnih stranaka, bez obzira da li su u poziciji ili opoziciji, kao i da bilo koje rješenje ne smije biti u suprotnosti sa Ustavom FBiH.

Tokom razgovora istaknuta je kontinuirana podrška koju SAD daju Bosni i Hercegovini u provođenju reformi i uspostavi vladavine prava, kao i u ubrzanom ispunjavanju uslova za članstvo naše zemlje u evroatlantskim integracijama.

Sastanak je održao i član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić koji je sa Palmerom razgovarao o općim političkim i ekonomskim prilikama u BiH, s posebnim osvrtom na tekuće aktivnosti na izmjenama izbornog zakonodavstva.

- -

Ivanić je istakao da ima dosta rezervi u pogledu mogućnosti za postizanje dogovora, prvenstveno među političkim predstavnicima u Federaciji BiH. On je također istakao da postoji realna opasnost da se u slučaju nepostizanja dogovora BiH nađe u dubokoj političkoj krizi nakon oktobarskih izbora.

Nakon ovih sastanaka održan je susret i sa trećim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem. Teme razgovora bile su reforme i put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji i NATO-u. Čović je informirao sagovornike o političkoj situaciji u BiH, s naglaskom na euroatlantske integracione procese.

Razgovarano je i o izmjenama Izbornog zakona u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava, kako bi se omogućili legitimni demokratski izbori i neometano funkcioniranje institucija vlasti na svim nivoima.

Naglašena je neophodnost rješavanja tog pitanja u preostalom kratkom periodu do raspisivanja općih izbora u BiH, uz minimalne izmjene Izbornog zakona, koje će zadovoljiti ustavne i međunarodne standarde te unaprijediti ambijent za poduzimanje daljnjih reformskih aktivnosti u BiH.

Čović je pozdravio pojačanu zainteresiranost SAD-a za BiH i punu podršku očuvanju njene stabilnosti na temeljima Daytonskog mirovnog sporazuma, kao i u njemu sadržanih načela jednakosti i ravnopravnosti.

Najnovije

Zdravstveni radnici u Sarajevu sutra izlaze na protestnu šetnju, traže isplatu 2.520 KM

Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo (KS) sutra, 20. juna, izlaze na protestnu šetnju. Oni traže od Vlade KS da...