Oglasila se Ruska ambasada o Dodikovoj najavi uspostave tzv. “vojske RS”

preporučujemo

Ruska ambasada je odgovorila na pitanja ruskog lista „Izvestija” koja se odnose na ukidanje funkcije Visokog predstavnika u BiH i najave Milorada Dodika o uspostavi tzv. “vojske RS”.

– Stav Rusije prema Uredu Visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini je dobro poznat. Njegovo je vrijeme prošlo. Odsustvo saglasnosti Vijeća sigurnosti UN-a u vezi sa samovoljnom odlukom naših zapadnih partnera o imenovanju „novog Visokog predstavnika“ znači da kandidat, državljanin Savezne Republike Njemačke Christian Schmidt, nije bio odobren za tu dužnost. Stoga su, prema našem mišljenju, njegove aktivnosti nelegitimne – navodi se u odgovoru.

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik najavio je da će bh. entitet Republika Srpska obnoviti svoju vojsku. Ovaj list zanima kako će ova odluka uticati na dalju implementaciju Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine i kako Rusija, kao zemlja garant Dejtonskog sporazuma, gleda na ovu odluku vlasti RS.

– Zajedničke oružane snage nisu predviđene Dejtonskim sporazumom. Iste su nastale 2008. godine na osnovu saglasnosti entiteta od kojih se sastoji Bosna i Hercegovina – Federacije BiH i Republike Srpske – da prenese odgovarajuća ovlaštenja na državni nivo. Drugo pitanje je to što je Republika Srpska, prema njenim predstavnicima, dala pristanak zbog masovnog pritiska, tako da kažemo, vanjskih faktora. Protivnici takve formulacije pitanja smatraju da su zajedničke oružane snage odobrene odlukama Parlamentarne skupštine BiH, te da nikakva jednostrana odluka na to ne može uticati. Po našem mišljenju, o ovom i drugim problemima koji postoje BiH moglo bi se razgovarati u okviru dijaloga unutar BiH. Ali, nažalost, takav dijalog nikako da otpočne – smatraju iz Ambasade Rusije.

 

Pročitajte:  ŽELJKO KOMŠIĆ O DODIKOVOM PADU U AMBIS: "Alarmi su upaljeni. Sve češće se i u političkim krugovima i u ozbiljnim medijima na Zapadu govori o..."

Najnovije

Sjednica OV Konjic: Vlast stala uz Opću bolnicu i Dom zdravlja Konjic

U toku je sjednica Općinskog vijeća Konjic, a kako saznajemo jednoglasno je usvojen zaključak kojim Općinsko vijeće poziva Poreznu...