Oglasili se SIPA i Tužilaštvo BiH: Koliko je zapravo uhapšenih, 12 ili 13!?

Preporučujemo

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu od ranih jutarnjih sati, po naredbi Tužilaštva BiH i Suda BiH, provode operativnu akciju na području Unsko-sanskog kantona i Kantona Sarajevo, saopćeno je iz SIPA-e.

Kako piše u saopćenju SIPA-e, izvršeni su pretresi na 16 lokacija na području Sarajeva, Bihaća, Sanskog Mosta, Ključa,Velike Kladuše i Cazina, a uhapšeno je 13 lica zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo “Zločin protiv čovječnosti” iz člana 172. KZ BiH i “Zločin protiv civilnog stanovništa” iz člana 173. KZ BiH, a u vezi sa članom 180. stav 1) KZ BiH.

- -

Uhapšene osobe će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e biti predata postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH u dalju nadležnost.

U toku realizacije ove operativne akcije, policijskim službenicima SIPA-e, pomoć su pružili policijski službenici MUPa- Unsko-sanskog kantona i MUP-a Kantona 10, saopšteno je iz SIPA-e.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski djelatnici SIPA uz potporu MUP USK i Kantona 10, na području USK i drugih gradova, uhapsili su Dudaković Atifa, nekadašnjeg zapovjednika 5. korpusa Armije R BiH, te još 11  dužnosnika i pripadnika 5. korpusa Armije R BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Osobe koje su pod istragom osumnjičene su za kaznena djela zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH, a osumnjičeni Dudaković Atif i za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

- -

Provedena akcija rezultat je dugotrajne i temeljite istrage Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, tokom koje je saslušano je više stotina svjedoka i prikupljeno nekoliko stotina dokaznih materijala, uključujući arhivske dokumente, video-snimke, kao i dokazne materijale vezane za ekshumacije i identifikacije ubijenih osoba.

 Ratni zločini koji su predmet istrage, odnose se na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti, sa područja Zapadnokrajiških općina, tokom 1995. godine, kao i ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionanosti, pripadnika AP Zapadna Bosna, tokom 1994. godine.

Nakon hapšenja, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu, na dalje postupanje.

 Podsjećamo, među uhapšenima su general Armije RBiH Atif Dudaković i bivši federalni ministar za boračka pitanja Ibrahim Nadarević.

(Index.ba)

Najnovije

Miličević: Dodik je nekada SDS klevetao OHR-u, a danas kleveće opoziciju Vladimiru Putinu

Predsjednik SDS Milan Miličević komentarisao je sastanaka predsjednika RS-a Milorada Dodika sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. "Dodik je prevazišao sam...