Oglasili se SIPA i Tužilaštvo BiH: Koliko je zapravo uhapšenih, 12 ili 13!?

preporučujemo

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu od ranih jutarnjih sati, po naredbi Tužilaštva BiH i Suda BiH, provode operativnu akciju na području Unsko-sanskog kantona i Kantona Sarajevo, saopćeno je iz SIPA-e.

Kako piše u saopćenju SIPA-e, izvršeni su pretresi na 16 lokacija na području Sarajeva, Bihaća, Sanskog Mosta, Ključa,Velike Kladuše i Cazina, a uhapšeno je 13 lica zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo “Zločin protiv čovječnosti” iz člana 172. KZ BiH i “Zločin protiv civilnog stanovništa” iz člana 173. KZ BiH, a u vezi sa članom 180. stav 1) KZ BiH.

Uhapšene osobe će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e biti predata postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH u dalju nadležnost.

U toku realizacije ove operativne akcije, policijskim službenicima SIPA-e, pomoć su pružili policijski službenici MUPa- Unsko-sanskog kantona i MUP-a Kantona 10, saopšteno je iz SIPA-e.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski djelatnici SIPA uz potporu MUP USK i Kantona 10, na području USK i drugih gradova, uhapsili su Dudaković Atifa, nekadašnjeg zapovjednika 5. korpusa Armije R BiH, te još 11  dužnosnika i pripadnika 5. korpusa Armije R BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Osobe koje su pod istragom osumnjičene su za kaznena djela zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH, a osumnjičeni Dudaković Atif i za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Provedena akcija rezultat je dugotrajne i temeljite istrage Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, tokom koje je saslušano je više stotina svjedoka i prikupljeno nekoliko stotina dokaznih materijala, uključujući arhivske dokumente, video-snimke, kao i dokazne materijale vezane za ekshumacije i identifikacije ubijenih osoba.

 Ratni zločini koji su predmet istrage, odnose se na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti, sa područja Zapadnokrajiških općina, tokom 1995. godine, kao i ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionanosti, pripadnika AP Zapadna Bosna, tokom 1994. godine.

Pročitajte:  Bosnalijek se oglasio o akciji SIPA-e

Nakon hapšenja, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu, na dalje postupanje.

 Podsjećamo, među uhapšenima su general Armije RBiH Atif Dudaković i bivši federalni ministar za boračka pitanja Ibrahim Nadarević.

(Index.ba)

Najnovije

Španija odobrila vakcinu protiv COVID-a za djecu u dobi od 5 do 11 godina

Špansko ministarstvo zdravlja dalo je u utorak zeleno svjetlo za djecu između 5 i 11 godina da se vakcinišu...