Oglasio se LDP: Dačić ponizio Srbiju, ponašao se kao portparol Moskve

72

Liberalno demokratska partija (LDP) smatra da je ministar vanjskih poslova Ivica Dačić privatnu posjetu ruske portparolke Marije Zaharove iskoristio da pošalje poruke koje svađaju Srbiju sa zapadnim državama u nadi da, kako kažu, “Rusija čuje njegove stavove, i time ponizio Srbiju”.

LDP smatra da je Dačić neprimjerenim ponašanjem uvrijedio svakog građanina Srbije, jer se umjesto obraćanja koje objašnjava razlog i prirodu posjete Marije Zaharove, čuo Dačić koji, “po ko zna koji put, obesmišljava funkciju na kojoj se nalazi” i ponaša kao ambasador Rusije u Beogradu.

“Antizapadnu histeriju, kojom je objasnio nekakvu nepravdu koja je kriva za našu propast, pratila je vašarska atmosfera posjete koja je valjda trebalo da opiše Srbiju kao zemlju u koju ruski činovnici svrate u prolazu, da odavde pošalju izjave koje ih preko naše kičme konfrontiraju sa Zapadom, dok smo mi statisti bez prava da svoje interese stavimo u prvi plan”, navela je Liberalno-demokratska partija u saopštenju.

LDP ističe da interesi Rusije nisu interesi Srbije, kao i da oni koji vode Srbiju moraju konačno da razumiju da građani “nisu pešadija ruske spoljne politike, a da ministri ne mogu da izgledaju kao ruski portparoli lišeni svake pristojnosti”.

“Srbiji treba ubrzan ulazak u Evropsku uniju i NATO. Potrebno nam je rešenje kosovske krize koje nije napisano u Moskvi, nego je dogovor Beograda i Prištine, odnosno dva društva, kao što je nužna i promjena regionalne politike, koja suzbija ruski uticaj u Bosni i Hercegovini”, poručio je LDP.

Promjena spoljnih prioriteta Srbije, kako su ocenili, za rezultat će imati i relaksiranje unutrašnjih odnosa, koji su posljednjih mjeseci dodatno zatrovani ofanzivom nacionalističkih snaga koje svoje uporište i oslonac traže u Moskvi.

Dačić je juče na konferenciji za novinare u Beogradu sa Marijom Zaharovom kazao da je prijedlog o razgraničenju Kosova odraz želje za pronalaženje kompromisnog rješenja za to pitanje i da ga ne treba tumačiti kao slabost, nazivajući licemjerima one koji se protive promjeni granica.

“Kako ih nije sramota da govore da nema promjene granica, oni koji su nas bombardovali da bi srušili naše granice? Kako vas nije sramota, licemjeri? To važi i za Makedoniju koja je priznala nezavisnost Kosova i kaže da sad nema promjene granica”, rekao je Dačić i dodao i da “Veliku Britaniju više ne može da spominje jer nju ne zanima koji je srpski stav”.

Rekao je da je “Pandorina kutija otvorena” i poručio onima “koji misle da je (Srbija) slaba, da se ne igraju sa živcima Srbije”.