Oglasio se Lukašenko: Narodu Ukrajine je potreban mir, ali to na Zapadu nikoga ne interesuje

Preporučujemo

Predsjednik Bjelorusije, Aleksandar Lukašenko, se obratio naciji i Parlamentu te zemlje i tom prilikom predložio da se obustave borbena dejstva u Ukrajini.

Lukašenko je predložio da se uspostavi primirje, pri čemu niti jedna od zaraćenih strana ne bi smjela da premješta tehniku i oružje. Rekao je i kako se “klanica u Ukrajini neće završiti sve dok gazda s druge strane okeana ne da znak za to”, misleći na Sjedinjene Američke Države.

“Narodu Ukrajine je potreban mir, ali to na Zapadu nikoga ne interesuje”, rekao je Lukašenko i dodao da je Rusija bila “primorana” da pripoji poluotok Krim.

Lukašenko je ponovio da je Zapad iskoristio vrijeme dobijeno Minskim sporazumima za militarizaciju Ukrajine. U kontekstu Rusije i Ukrajine, Lukašenko je rekao da je Zapad isprovocirao predsjednika Rusije Vladimira Putina, koji je, kako kaže, bio prinuđen da odgovori.

“Istrebljenje ruskog stanovništva, provokacije protiv Rusije i njenog rukovodstva primorale su predsjednika Ruske Federacije da preduzme mjere za zaštitu ruskog stanovništva.”

Pritom, predsjednik Bjelorusije je podvukao da je izuzetno bitno da do kraja sukoba dođe što prije i pozvao sve strane na pregovore, prije nego što dođe do još veće eskalacije sukoba, kako je rekao.

Najnovije

Napeto na sjeveru Kosova, kao jedno od rešenja pominju se i novi izbori

Kako javljaju reporteri N1, u Zvečanu i u Leposaviću je od jutros primjetno pojačano prisustvo snaga KFOR. Snage KFOR...