Oglasio se Putin: Osudio intervenciju u Siriji, saziva hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a

Preporučujemo

Ruski predsjednik Vladimir Putin u svom prvom obraćanju javnosti nakon što su zapadne sile pokrenule vojnu intervenciju u Siriji, njegovoj saveznici, rekao je da su Amerikanci i njihovi saveznici pogodili i civilne i vojne ciljeve te da su prekršili UN-ovu povelju i međunarodno pravo.

“Ovo je bio čin agresije na jednu suverenu državu koja je suočena s terorizmom”, rekao je Putin i dodao da ova najnovija eskalacija krize u Siriji ima poguban utjecaj na cjelokupan sistem međunarodnih odnosa.

- -

“Historija će u ovom slučaju presuditi baš kao što je to već i učinila u slučaju Jugoslavije, u kojoj je Washington bio odgovoran za masakre. Ovakvim potezima Washington samo izaziva novi val sirijskih azilanata koji će se razasuti po cijeloj regiji”, rekao je Putin.

Putin je kazao da će Rusija sazvati i hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se razmotrilo “agresivno ponašanje SAD-a i njenih saveznika u Siriji”.

Najnovije

Vlada Slovenije danas odlučuje o priznanju Palestine

Vlada Slovenije će na današnjoj sjednici raspravljati o priznanju Palestine i svoju odluku proslijediti Narodnoj skupštini, koja će je,...