Ogrešević: Mislim da je bolje što je izabran Miletić, nego da HDZ ima četiri

Preporučujemo

Predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES) BiH Nermin Ogrešević tvrdi da stranke „osmorke“ nisu posvađane, već da su se „razišle u procesu  formiranja vlasti na državnom nivou“.

Gostujući u intervjuu „Jedan“ BHRT-a, Ogrešević je odgovorio na direktno pitanje voditelja – u kojoj je trenutno koaliciji NES:

„Mi smo potpisali sporazum i dio smo koalicije stranaka u procesu formiranja vlasti, sada već na federalnom nivou, a trebalo bi i na kantonalnim nivoima. Tako sporazum kaže. Mi nismo dio vlasti na državnom nivou“.

“U javnosti je u uho građana ušla „osmorka“, „sedmorka“, ali mi smo dio procesa. Jesmo potpisali koalicijski sporazum sa Strankom za BiH odmah poslije izbora, odnosno partnerstvo na četverogodišnji period. Također, sa strankom Za nove generacije (ZNG) smo u predizbornoj koaliciji. Imali smo zajedničku listu za državni nivo vlasti sa PDA, također, prije izbora. Tako da, na neki način, to je naš blok. Možemo govoriti o iskustvu saradnje – rekao je Ogrešević.

Za njega nema dileme da je ZNG i dalje partner u pregovorima.

“Mi nastupamo kao cjelina u tom smislu. Stav „trojke“ je da neće direktno razgovarati pojedinačno sa našim blokom i ZNG-om, nego će razgovarati sa našim blokom: NES, SBiH, PDA, Za nove generacije – naveo je Ogrešević.

Prema njegovim riječima, „trojka“ je radila na brendiranju svoje saradnje i oni kao takvi i jesu blok. Tvrdi, međutim, da su i stranke koje nisu dio „trojke“ u svojevrsnom bloku.

” Mi smo imali sastanak i donijeli smo odluku da i dalje učestvujemo u procesu priprema, stvaranja pretpostavki da se formira vlast na nivoima na kojima još uvijek nije konstituisana – ustvrdio je.

Objašnjava da su nesporazumi unutar „osmorke“ oko formiranja vlasti na državnom nivou nastali zbog toga što su NES i njegove partnerske stranke smatrale da treba usporiti s procesom formiranja državne vlasti, naročito u procesu pregovora sa Savezom nezavisnih socijaldemokarata (SNSD), te da se dva mjeseca znalo da je Zlatko Miletić (ZNG), kandidat za delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

“Mislim da je bolje da je Miletić izabran, ili SDP-ov, ili Za nove generacije, ili NES, nego da HDZ ima četiri. To je logično da bude balans uticaja. Pa prema tome mi bi trebali biti svi u cjelini zadovoljni.

Tako je i sa gospodinom Smajićem (Džemal Smajić, SBiH, op.a) koji je izabran u državni Dom naroda iz reda Bošnjaka. Međutim, ja razumijem više razloga za reakciju. Ono što bi naši partneri morali shvatiti i prihvatiti je da smo i mi akteri – poručio je lider NES-a.

No, izbjegao je direktan odgovor na pitanje hoće li zastupnici NES-a staviti potpis na prijedlog za mandatara ako to i dalje bude lider SDP-a Nermin Nikšić.

“Mi smo i dalje dio procesa, nismo ga napustili – dodao je Ogrešević.

Najnovije

Završena akcija “Niste same”: Paketi za žene i djevojke uskoro kreću za Tursku i Siriju

Regionalna Asocijacija Poduzetnica pridružila se kampanji Crvenog križa Federacije BiH "Niste same" za žene i djevojke Turske i Sirije. Bosnaskohercegovačke...