Ogrešević nakon sastanka poručio: Nismo za ad hoc rješenja, to bi značilo da smo mi nametnuta vlada

Preporučujemo

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević poručio je, nakon sastanka predstavnika Osmorke, HDZ-a, ambasadora SAD-a u BiH i Johanna Sattlera, komentarišući pitanje formiranja vlasti, da oni nisu za ad hoc rješenja jer bi to suštinski značilo da su oni tada nametnuta vlada.

“Mi smo prezentirali svoje stavove i mišljenja koji su javni i transparentni i mi smo zadnjih mjeseci obavijestili partnere i javnost kako mi vidimo rješavanje pitanja ustavne krize jer mi jesmo u ustavnoj krizi”, poručio je Ogrešević.

- -

Naglasio je da je njihov stav da nisu za ad hoc rješenja.

“Naš jasan stav je da mi nismo za ad hoc rješenja, koja bi značila da smo mi nametnuta vlada, nego smo za rješenja koja će značiti suštinsku promjenu ustava na način da budu dobra rješenja i da budu jasna pravila za svaki naredni izborni ciklus”, naveo je.

Ogrešević je mišljenja da je pitanje Ustava, pitanje od općeg interesa i ono se ne može formirati na nivou stranaka, nego je to pitanje sveobuhvatno i onih koji će biti poslije nas.

Na pitanja da li su komentarisali posljednje izjave Milorada Dodika na sastanku, on je poručio da on te izjave ozbiljno doživljava.

- -

“Ja ih ne vidim ko zabavu, ozbiljno ih doživljavam, pa se prema tome treba ozbiljno postaviti. On obesmišljava čitav naš proces je su njegove izjave su napadačke, uznemiruju građane i one su antidejtonske”. kazao je.

O pitanju državne imovine, Ogrešević ističe da je njihova crvena linija država.

“Mi smo puno žrtava i tereta dali za ono što imamo danas, tako da jasno znamo koje su naše linije”, istakao je.

O današnjem sastanku i razgovoru sa partnerima on je naglasio da je bio fokus na formiranju vlasti u FBiH.

“Fokus je bilo pitanje formiranja vlasti u FBiH i ja sam istakao naše stavove, te kako mi smatramo da se treba formirati vlada, a to je na ustavan način i bez ad hoc rješenja”, zaključio je.

Najnovije

Stoltenberg: NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći Kijevu

NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji opskrbe Ukrajine oružjem, saopćio je danas Savez, preuzimajući dužnost od SAD-a u...