Ogrešević: Naša očekivana od međunarodne zajednice su nerealna. Moramo vidjeti šta mi sami možemo učiniti!

Preporučujemo

O aktuelnim temama u Bosni i Hercegovini danas je za televiziju Hayat govorio Nermin Ogrešević, predsjednik Narodno evropskog saveza (NES).

Na početku je komentarisao otkazanu posjetu visokog predstavnika Banja Luci.

“Sve se može svesti na način da se utvrdi da li je jači OHR ili Milorad Dodik sa svojim neustavnim djelovanjem i stvaranjem kriznih situacija. Nije dobro da je visoki predstvnik najavio odlazak u Banja Luku i da ga je otkazao. U našem mentalitetu, to nije dobra poruka i stoga se može doživjeti kao slabost i mogu se izvlačiti mnogobrojni zaključci”, smatra Ogrešević.

Komentarišući izjavu Christiana Schmidta da je bio spreman napad na njega, Ogrešević kaže da je to dodatni alarm za uzbunu.

 

“Ukoliko je tačna informacija da se spremao napad na Schmidta, onda je razlog za zabrinutost daleko veća i ako se visoki predstavnik ne može osjećati sigurno na čitavoj teritoriji BiH, šta građani da očekuju”, pita se.

Dodaje kako se očekivanja građana BiH od OHR-a velika kao što su bila i 1992. godine.

“I tada smo očekivali da će međunarodna zajednica spriječiti zločine i agresiju Srbije na BiH i tri godine smo proveli u tom očekivanju. Nas je sve to skupo stajalo. Prema tome, ta očekivanja u toj mjeri su konstantno prisutna u pravcu da ovo bude normalna zemlja u kojoj će se poštovati zakoni i na taj način stvoriti okruženje i ambijent da normalno živimo. Očigledno je da su naša očekivanja nerealna i veća od onog što se u stvarnosti dešava. Mi moramo objektivizirati naša očekivanja i moramo vidjeti šta mi sami možemo uraditi u smislu razvijanja naše svijesti, jer smo zabrinuti za perspektivu i naša zabrinutost je opravdana. Poslije onog što smo proživjeli, moramo biti izuzetno oprezni i kao građani i kao narod”, poručio je Ogrešević.

Još jednom je istakao kako je fokus djelovanja visokog predstavnika usmjeren samo na Federaciju, te da se u tome ogleda nemoć međunarodne zajednice.

Što se tiče izjave visokog predstavnika da ga ‘brine radikalizacija Bošnjaka’, Ogrešević kaže da se može govoriti o radikalizaciji ‘ako je zabrinutost za našu sigurnost da nam glave ostanu na ramenima’.

“Bošnjaci sve ovo vide, doživjeli su agresiju, žive postratno vrijeme i osjete šta ko radi i u ovom trenutku niko normalan ne može ne biti zabrinut nad ovim kroz šta prolazimo. Svaki dan je nešto novo, neka nova poruka, antidejtonsko djelovanje, targetiraju se Bošnjaci i na neki način pravi se meta od Bošnjaka”, naglasio je.

Najnovije

Netanyahu: Ovo je početak kraja Hamasa

Izraelski premijer kaže da su se proteklih dana desetine boraca Hamasa predali izraelskim snagama. - Oni polažu oružje i predaju...