OHR je kriv što građani moraju uzeti zakon u ruke i rušiti spomenike zločincima, Skupština KS tražit će reakciju Schmidta!

Preporučujemo

Piše: Rasim Belko za Patriju

Presuda kojom je Sud na Sokocu kaznio Sarajlije Esada J. i Elvisa G. jer su prije godinu dana razbili ploču posvećenu haškom osuđeniku, ratnom zločincu Ratku Mladiću još jedan je paradoks koji građani Bosne i Hercegovine žive u realnom vremenu.

- -

Pravosuđe u Bosni i Hercegovini, pokazalo se i ovaj put, više je posvećeno zaštiti interesa etničkih, elitističkih, pa i zločinačkih grupa nego provođenju i zaštiti zakona Bosne i Hercegovine i njenih administrativnih jedinica. Jer, tamo gdje se donose presude kako bi se zaštitio “ugled ratnih zločinaca i svojina njihovih nasljdnika”, ne možemo reći da je to sud, već produžena ruka zločinačkog projekta koji je provodio sam Mladić.

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida za Patriju podsjeća da je 4. novembra 2021. godine Gradsko vijeće Sarajeva usvojilo inicijativu kojom se zahtijeva od Kancelarije visokog predstavnika (OHR) da sa ulaza na teritoriju Opštine Novo Sarajevo naloži skidanje spomen – ploče Ratku Mladiću, osuđenom za ratni zločin i genocid u Bosni i Hercegovini, a koju je Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo postavila jos 2014. godine.

“Gradsko vijeće se pozvalo na Odluku visokog predstavnika o izmjenama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojom je zabranjeno postavljati spomenike i podsjetnike osobama pravomoćno osuđenim za genocid. Spomen – ploča ratnom zločincu Ratku Mladiću se nalazi nekoliko metara od spomenika na kojem su ispisana imena žrtava fašizma u Drugom svjetskom ratu, na samoj liniji razgraničenja između dva entiteta u Bosni i Hercegovini – Federacije BiH i Republike srpske”, kaže Tahirović.

Zastupnik Stranke za BiH Jasmin Šaljić povodom slučaja kažnjavanja dvojice Sarajlija koji su uklanjali sramotnu spomen ploču osuđenom zločincu Ratku Mladiću na ulazu u Sarajevo, za Patriju kaže da će na narednoj sjednici Skupštine KS predložiti zaključak kroz koji će tražiti da se pitanje veličanja ratnih zločinaca i zločina konačno riješi.

- -

“Tim zaključkom tražit ću da Skupština KS pozove na odgovornost nadležne da se ovo riješi. Prije svega pozvat ćemo OHR i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da oni urade neophodne korake, kazne one koji glorifikuju zločince i zločine i da ukinu spomenike tim zločincima. Smatram da je dužnost nas u Skupštini KS, kao zakonodavnom tijelu, da poduzmemo korake, jer evidentno je da građani gube strpljenje i uzimaju pravdu u svoje ruke, a to može imati nesagledive posljedice u budućnosti”, kaže Šaljić za Patriju.

Šaljić je pozvao visokog predstavnika da poštuje Zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločin i veličanja zločina i zločinaca.

“Pozivam Christiana Schmidta da reaguje i suspenduje kaznu Suda sa Sokoca”, zaključio je Šaljić.

I u Udruženju žrtava i svjedoka genocida smatraju da OHR i visoki predstavnik snose odgovornost.

“Smatramo da OHR snosi odgovornost zbog podrške zločincu i neuklanjanja tzv. spomen ploče presuđenom ratnom zločincu na Vracama. Zbog upornog ignoriranja OHR-a da poduzme mjere protiv zaštitnika zločina i zločinaca i glorifikatora i negatora genocida kao i zbog opstruirajućeg odnosa Tužilaštva BiH, građani uzimaju pravdu u svoje ruke. Da li je to namjera međunarodne zajednice da građani uzmu pravdu u svoje ruke nakon skoro od 30 godina od okončanja rata”, kaže Tahirović za Patriju.

Dodaje da od Dodika, Čovića, Bradare, Cvijanović pa danas do table koja veliča ratnog zločinca Ratka Mladića, sve su negatori i zaštitnici zločinaca.

“BiH je krenula putem Srbije gdje se nalazi preko 500 murala Ratku Mladiću i gdje oni koji se suprostavljaju idu u zatvor. Da li je to cilj OHR? Tražimo da OHR bez odlaganja donese odluku i skine tablu, da Gradsko vijeće plati advokate i da traži pravdu na Ustavnom sudu, pa ako treba u Strazburu”, zaključio je Tahirović.

Očigledno da Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, OHR-u i Ministarstvu pravde spomenici zločincima, negatori genocida i zločina, oni koji prisustvuju promocijama knjiga ratnih zločinaca nisu dovoljni, pa će dopustiti da umjesto njih u Bosni i Hercegovini građani krenu u provođenje zakona koji je namjenski izmijenio visoki predstavnik kako bi se sve to spriječilo.

Uzaludno će biti smirivati situaciju kada umjesto dvojice krenu veće grupe da skidaju ploče ili prekidaju promocije zločinačkih knjiga. Tada ćemo i zvanično biti na ivici eskalacije sukoba, a vrlo lako se moglo spriječiti. Trebalo je samo primijeniti zakone države Bosne i Hercegovine.

Najnovije

Na tržištu BiH: Toksini pronađeni u raženom brašnu porijeklom iz Litve

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena...