OHR odgovorio Dodiku na njegove izjave o ujedinjenju RS i Srbije

Preporučujemo

“Republika Srpska i Srbija bi trebalo da završe ujedinjene u jednu državnu zajednicu”, poručio je predsjednik RS Milorad Dodik jučer u Beogradu. Kazao je da ne očekuje da do ujedinjenja dođe sada, već do kraja vijeka ili u narednih nekoliko decenija.

On je istakao da je Republika Srpska država prema svim elementima međunarodnih kvalifikacija, još iz Montevidea 1933. godine kada je napisano šta predstavlja elemente države.

- -

“Mnoge države su na bazi toga nastale, samo nama ne daju međunarodno priznanje. Ali, to ne znači da mi treba da odustanemo”, kazao je Dodik.

Na upit N1 o ovim izjavama Dodika, iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) su odgovorili:

“Bez obzira koliko puta ili kako uporno neki pokušavali zamijeniti činjenice, one ostaju iste: Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država čiji suverenitet i teritorijalni integritet garantuju Opći okvirni sporazum za mir u BiH, Ustav BiH i međunarodno pravo. Prema Mirovnom sporazumu, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje i postoje samo na osnovu Ustava BiH”, naveli su za N1 iz OHR-a.

Najnovije

Trivić reagovala na prozivke Dodika, nazvala ga provincijskim spletkarošem i skorojevićem

Predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić osvrnula se na izjave Milorada Dodika u kojima je govorio o njenom radu te...