- Advertisement -

OHR raskrinkao novu Dodikovu lažnu tvrdnju: VSTV nije formiran na silu, RS je potpisala sporazum

Preporučujemo

Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) oglasio se na svom zvaničnom Twitter nalogu, te su tim putem reagovali na izrečene tvrdnje člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika.

Dodik je, podsjećamo, u nekoliko ranijih navrata govorio kako je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH formirano na silu, bez ikakvih saglasnosti, odlukom tadašnjeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna, piše Oslobođenje.

Iz OHR-a su Dodika podsjetili da VSTV BiH nije formiran na silu, već da je to sporazumno dogovoreno između Federacije BiH i Republike Srpske.

– Entitetske nadležnosti su u ovoj oblasti pravosnažno prenesene na Bosnu i Hercegovinu putem sporazuma koji su potpisali entiteti i država u skladu sa članom III 5. Ustava BiH. Uslijedilo je donošenje Zakona o VSTV-u, koji je 2004. godine usvojila Parlamentarna skupština BiH.

Ustavni sud BiH je razmotrio Zakon o VSTV-u i zaključio da je taj zakon u potpunosti usklađen s Ustavom BiH, napisano je na Twitter nalogu OHR-a.

Pročitajte:  Propao Dodikov plan: Džaferović će se umjesto Tegeltije obratiti Vijeću sigurnosti UN
- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Pogledajte kako je Konaković u delirijumu napadao SDP i SBB za izdaju države i crtanje podjela na maramicama u Beogradu (VIDEO)

Jučer je službeno priopćeno da će Denis Bećirović biti kandidat sedam stranaka za poziciju člana Predsjedništva BiH. Iza Bećirevićeve...