Okončan tender: VAR stiže u Premijer ligu BiH

Preporučujemo

VAR videotehnologija (Video Assistant Referee), sustav koji glavnom sudu utakmice tijekom utakmice pomaže u rješavanju dvojbenih situacija, od početka sljedeće sezone bit će prisutan i na stadionima u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Potvrdio je ovo za Faktor generalni sekretar Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Adnan Džemidžić.

- -

– Kako je u prethodnom periodu najavljeno, u narednoj takmičarskoj sezoni FSBiH će krenuti sa novom VAR tehnologijom. Projekt se odvija u skladu sa hodogramom planiranih aktivnosti, a implementacija VAR-a će biti u zadanom vremenskom okviru – rekao je Džemidžić.

On dodaje da je FSBiH u skladu sa odlukom o pokretanju i implementaciji VAR tehnologije, preduzeo korake u pravcu pronalaska najboljeg tehničkog rješenja za naše infrastrukturne uvjete.

– Svi tehnički elementi uzeti su u obzir prilikom izbora opreme za realizaciju ovog vrlo zahtjevnog zadatka – dodao je Džemidžić.

Nedavno je okončana i natječajna procedura vezana za izbor najboljeg ponuđača opreme.

- -

– Procedura izbora najboljeg ponuđača opreme je okončana u predviđenom vremenskom roku, sve u skladu sa relevantnim propisima – kaže generalni sekretar FSBiH i dodaje da je krovna kuća bh. nogometa prema istoj proceduri izvršila izbor najboljeg ponuđača za konzultanske usluge, odnosno edukaciju tehničkog osoblja za vođenje, rukovanje i upravljanje VAR tehnologijom.

Nije isključeno da se VAR testira na nekoj od utakmica u tekućoj sezoni.

– Ako se u narednom razdoblju stvore tehničke pretpostavke za instalaciju potrebne opreme, postoji mogućnost da VAR sustav bude testiran na nekoj od premijerligaških utakmica. Ovim postupkom nabavke stvoreni su realni uvjeti da naše sudije i tehničko osoblje imaju najbolju edukaciju za upravljanje novom tehnologijom, a FSBiH dobije savremenu opremu za uvođenje VAR sustava u najviše rangove natjecanja – zaključio je Džemidžić.

VAR tehnologija počela se razvijati još 2010. godine u Nizozemskoj gdje je i testirana u sezoni 2013./2014.. Sljedećih godina koristi se u Australiji, na Svjetskom klupskom prvenstvu te nekim utakmicama njemačke Bundeslige i talijanske Serie A.
Globalnu premjeru doživjela je Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine nakon čega počinje masovna primjena.

VAR se koristi u ovim situacijama: Gol/nema gola, Penal/Nije penal, Direktan crveni karton (ne drugi žuti karton), Pogrešan identitet (žuti ili crveni karton). Kod ostalih događaja sudija samostalno donosi odluku i ne može je preispitivati ​​pomoću VAR-a.

Utakmice u kojima se koristi video tehnologija (uz sudijski tim na terenu) nadziru i VAR sudije smještene u posebnoj prostoriji (VOR). Tim VAR sudija sastoji se od glavnog VAR sudije (VAR), najmanje jednog pomoćnog VAR sudije (AVAR) te jednog ili više VAR tehničara (RO). Oni imaju radio komunikaciju sa sudijskim timom na terenu te se njihovi razgovori snimaju. Uz igralište je postavljen ekran za pregled spornih situacija.

Najnovije

Zbog podrške Palestini austrijski aktivist optužen da je hvalio terorizam, bit će izveden pred sud

Austrijski aktivist Michael Probsting bit će izveden pred sud pod optužbom da je "hvalio i podržavao terorizam" zbog govora...