Okončana istraga u predmetu Vir: Za tri mjeseca uzgojili oko 3. 000 stabljika indijske konoplje

Preporučujemo

Općinski sud u Širokom Brijegu potvrdio je optužnicu protiv Ivana Markića (46) i Vjekoslava Markića (44), zbog sumnje da su počinili krivična djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i ugrožavanje sigurnosti, a Vjekoslav Markić i krivično djelo nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari.

Sud je odbio prijedlog za produženjee pritvora smatrajući da optuženi neće ponoviti krivična djela, niti utjecati na svjedoke, te je odlučio pustiti ih da se brane sa slobode. Kantonalno tužilaštvo u Širokom Brijegu uložilo je žalbu na ovakvu odluku suda, tražeći da se pritvor optuženicima produži. Ovo je za Oslobođenje potvrdio Josip Aničić, viši stručni suradnik i službenik za odnose sa javnosti Tužilaštva.

- -

Optuženi se terete da su u mjestu Vir, općina Posušje, od marta do mjeseca juna 2018. godine zajedno uzgojili ukupno 2.246 stabljika indijske konoplje. Stabljike su bili posijane na više lokacija, te su uzgojem narasle od 5 cm do 130 cm. Prilikom zalijevanja stabljika u akciji Vir uhapšen je Ivan Markić. Prilikom pretresa porodičnih kuća pronađena je marihuana u više papirnih i PVC vrećica, kao i mašinice za mrvljenje. Dva dana nakon hapšenja optuženi su došli u jedan ugostiteljski objekt, gdje su ugledali jednog policijskog službenika i počeli ga vrijeđati i prijetiti mu. Nakon toga i vlasniku ugostiteljskog objekta, kao i članovima njegove porodice koji su se tu nalazili, a sve iz razloga što su bili revoltirani time što su otkriveni.

U kući Vjekoslava Markića pronađen je spremnik za streljivo automatske puške u kojem se nalazilo 29 komada streljiva, te mu je isti oduzet, piše Oslobođenje.

Najnovije

Modriča: U požaru u zdravstvenoj ustanovi stradala jedna osoba

Jedna osoba poginula je u požaru koji se tokom noći desio u jednoj javnoj zdravstvenoj ustanovi u Modriči. Kako je...