Okupljanje sutra u Foči: Pamtimo žene silovane u ratu

Preporučujemo

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu – 19. juna, koji su Ujedinjene nacije uspostavile 2015.godine, Udruženje „Žena – žrtva rata“ sutra će se priključiti Udruženju „Žrtava rata Foča 92 – 95“ i organizaciji Žene u crnom iz Srbije.

U 11 sati članice ovih udruženja okupit će se ispred sportske dvorane “Partizan” u Foči gdje će položiti cvijeće, nakon toga uputit će se do mosta na Drini, gdje će ispred KPZ Foča baciti cvijeće sa mosta u rijeku. Planirana je također i posjeta Karamanovoj kući u Miljevini.

Udruženje „Žena-žrtva rata“ će ovim mirnim protestom, po ko zna koji put, uputiti javnu poruku svim organima vlasti u BiH i međunarodnoj zajednici da ubrzaju hapšenje i procesuiranje ratnih zločinaca sa akcentom na silovatelje, obzirom da je u Foči izvršeno masovno i sistematsko silovanje djevojčica, djevojaka i žena Bošnjakinja, kao i pronalazak grobnica, kako na području Foče, tako i na području cijele BiH.

Na Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu uputiće se poruka o položaju žena žrtava rata (silovanih i seksualno zlostavljanih) u bh društvu.

Na osnovu izvještaja UN u našoj zemlji procjenjuje se da je između 20 i 50 hiljada žena tokom agresije bilo žrtvom silovanja i seksualnog nasilja koje je okarakterizirano kao zločin protiv čovječnosti.

(Index.ba)

Najnovije

Sjećanje na 3.000 ubijenih u Višegradu: U Drinu spuštene ruže

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Višegrad i udruženja porodica nestalih "Višegrad 92" i "Žena – žrtva rata" danas je...