Oleg Butković: Nastavlja se projekt Pelješkog mosta, spajamo svoju teritoriju

Preporučujemo

Reagirajući na izjavu saborskog zastupnika Ivana Lovrinovića, hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković danas je utvrdio kako “projekt Pelješkog mosta ide dalje”, piše radiosarajevo.ba.

Dodao je kako pitanje razgraničenja s Bosnom i Hercegovinom nije prepreka za njegovu provedbu.

- -

“Projekt Pelješkoga mosta ide dalje, komunikacija sa Europskom komisijom je stalna, pogotovo u onoj prvoj fazi odobravanja sufinanciranja projekta cestovne povezanosti sa južnom Dalmacijom koja je rezultirala pozitivnom odlukom Europske komisije u junu 2017. godine da se u 85-postotnom iznosu sufinancira taj najveći i najznačajniji projekt u Republici Hrvatskoj”, izjavio je Butković.

Ministar je podsjetio kako je 13. juna prošle godine u Dubrovniku potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

“Što se tiče današnjih izjava, moram reći da gospodin Lovrinović nije dovoljno upućen ili ne zna da je Europska komisija, ponavljam, odobrila sufinanciranje u iznosu od 357 miliona eura za projekt cestovne povezanosti sa južnom Dalmacijom koji ide u četiri faze”, kazao je ministar.

Ponovio je kako je nedavno donesena odluka o odabiru izvođača prve faze radova te kako je u Hrvatskim cestama upravo raspisan i konkurs za nadzor izgradnje Pelješkog mosta na kojega su se javila tri ponuđača.

- -

Poručio je kako će se ugovor o izgradnji vrlo brzo potpisati, ukoliko ne bude žalbi na odabranog izvođača radova.

Ministar je dodao kako je u oktobru prošle godine premijer Andrej Plenković pismom izvijestio Europsku komisiju, predsjednika Jean-Claudea Junckera, o detaljima projekta Pelješki most.

Rekao je kako je pravo Hrvatske da spoji svoj teritorij mostom za kojega je ustvrdio da se gradi na hrvatskom teritoriju, i to 500 metara od granične crte sa susjednom BiH.

Dodao je da komunikacija sa BiH oko karakteristika Pelješkog mosta traje od 2005. godine kako bi za brodove koji plove ispod mosta bio omogućen neškodljiv prolaz, kao i nesmetano raspolaganje pravima koje BiH ima na ovom području.

Podsjetio je i na komunikaciju premijera Hrvatske sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićom.

“Što se tiče granice sa BiH, to je bilateralno pitanje između dviju susjedskih i prijateljskih država koje nema nikakve veze sa gradnjom Pelješkog mosta i preporuka je Europske komisije da to rješavamo u dobrosusjedskim i prijateljskim odnosima”, kazao je Butković.

U međuvremenu je Europska komisija putem glasnogovorništva demantirala navode zastupnika Lovrinovića.

Zastupnik Ivan Lovrinović danas se na vanrednoj konferenciji za medije pozvao na neimenovani izvor iz hrvatske Vlade te rekao kako se Pelješki most neće graditi zbog neriješenog pitanja granice između Hrvatske i BiH.

Najnovije

Nizozemska obavještajna služba vidi ratove u Gazi i Ukrajini i uništavanje Kur’ana kao okidač za terorističke prijetnje

Nizozemska nacionalna obavještajna agencija saopštila je u utorak da su prijetnje usmjerene na Nizozemsku sve više povezane sa svjetskim...