Olimpijski dan za 2023. godinu proslavljen u Parku Ravne II u Visokom

Preporučujemo

Ovogodišnje izdanje manifestacije koja proslavlja olimpizam u Bosni i Hercegovini, Olympic Day 2023, održano je u organizaciji Olimpijskog komiteta BiH u partnerstvu s Fondacijom: “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” u Visokom u Parku Ravne II.

U inspirativnom ambijentu Arheološkog parka Ravne 2, preko 150 školaraca iz šest osnovnih škola su uz druženje sa bh. olimpijcima praktikovali devet sportova: rukomet, nogomet, košarku, odbojku, tenis, stoni tenis, taekwondo, streljaštvo i karate.

Manifestaciju je otvorio potpredsjednik OK BiH akademik Izet Rađo, zajedno sa domaćinom dr Semirom Osmanagićem, kao i Francuskom ambasadoricom u BiH NJ.E. Christine Toudic koja je najavila naredne Olimpijske igre Paris 2024 naglasivši važnost promocije olimpijske ideje kako u Bosni i Hercegovini tako i širom svijeta.

“Proslava olimpizma je manifestacija kojoj se svake godine posebno radujemo. To je dan koji proslavlja najuzvišenije principe sporta – Olimpijske vrijednosti i sve ono što Olimpizam čini jedinstvenim u svijetu sporta, ali i društvenim zajednicama na lokalnom, regionalnom i globalnom planu. Svjedoci smo prelijepog sportskog dana punog Olimpijskih poruka prijateljstva, poštovanja, izvrsnosti i fair playa. Siguran sam da su među današnjim učesnicima proslave Olimpijskog dana naši budući olimpijci. U ime Olimpijske porodice Bosne i Hercegovine želimo da ih današnji dan posebno motiviše da kroz igru, radost, učenje i otkrivanje novih aktivnosti spoznaju i svoje skrivene talente koje će razvijati u duhu Olimpijskih vrijednosti”, rekao je potpredsjednik OK BiH Izet Rađo.

Prisutnim su se obratili i ministrica Federalnog ministarstva kulture i sporta Sanja Vlaisavljević te gradonačelnik Visokog Mirza Ganić. Ministrica Vlaisavljević je naglasila da se mladi trebaju ugledati na naše olimpijce te u skladu sa Olimpijskom poveljom slijediti uzvišene principe olimpizma.

Manifestaciji su prisustvovali i predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH te ostali predstavnici državnih, kantonalnih i lokalnih vlasti Bosne i Hercegovine.

Bh. olimpijci Nedžad Husić, Elvedina Muzaferija, Emir Lokmić, Strahinja Erić i Esma Alić su simbolično otvorili Olympic Day trčanjem počasnog olimpijskog kruga sa osnovcima iz Visokog.

“Fondacija Arheološki park Bosanska piramida Sunca je sa zadovoljstvom prihvatila organizaciju Olimpijskog dana sa Olimpijskim komitetom Bosne i Hercegovine. Park Ravne 2 je postao arheološko-turističko-volonterska, kulturna i sportska oaza Balkana. Želja nam je i da u budućnosti učestvujemo u sličnim događajima sa Olimpijskim komitetom BiH”, izjavio je Semir Osmanagić.

Nakon dvosatne zabave otkrivanja novih sportova i druženja sa olimpijcima, svi učesnici su dobili certifikat Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Tokom današnje manifestacije, promovisan je u projekt “OCEAN” koji se bavi karbonskom neutralnošću i održivosti sporta, kao i početak kampanje #BEACTIVE koja proslavlja Evropsku sedmicu sporta u namjeri promocije unapređenja fizičke aktivnosti.

Najnovije

Šef UN-a razočaran nakon propalog poziva na primirje u Gazi, ogorčen na Vijeće sigurnosti

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres izrazio je u nedjelju žaljenje zbog neuspjeha Vijeća sigurnosti UN-a da pozove na prekid...