Oliver Varhelyi danas stiže u Sarajevo

Preporučujemo

Oliver Varhelyi, komesar Evropske unije za susjedske odnose i proširenje u Bosnu i Hercegovinu, tačnije, Sarajevo stiže danas gdje će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH.

Ovo će biti prva posjeta jednog evropskog zvaničnika novom sazivu Predsjedništva BiH, a kojeg čine predsjedavajuća Željka Cvijanović te članovi Željko Komšić i Denis Bećirović.

S obzirom na to da je Varhelyi prošle sedmice potvrdio da bi BiH u narednih mjesec mogla dobiti kandidatski status za članstvo u Evropsku uniju, vjerovatno će to biti jedna od glavnih tema ovog sastanka.

“Unutar Evropske komisije udvostručili smo napore da bismo stavili na sto prijedloge o proširenju. Ove godine smo već dali kandidatski status Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, a vjerujem da ćemo ove godine imati još jednu pozitivnu odluku o BiH”, izjavio je Varhelyi na konferenciji za novinare u Barceloni, gdje se održava Forum 43 zemlje Unije za Mediteran.

On je naveo da time daju novi život proširenju, ali je istakao da je proširenje zahtjevan proces. Poručio je da će sada biti na zemljama kandidatima da prvo ispune svoje zadaće.

Iz Predsjedništva BiH su saopćili da će Varhelyija primiti u 15:00 sati te da će nakon susreta u Svečanom salonu sa početkom u 15:45 sati biti održana press konferencija.

Osim sa članovima Predsjedništva BiH, Varhelyi će se sastati i sa drugim zvaničnicima s kojim će razgovarati o predstojećim koracima i reformama koje su potrebne za evropski put BiH.

Najnovije

Svi pričaju o novoj ukrajinskoj protuofanzivi, ali gdje će se desiti

S ruskom iscrpljujućom istočnom ofenzivom koja se navodno bliži kulminaciji, pozornost se ponovno usmjerava na planiranu protuofanzivu Ukrajine, za...