Olovo: 16 porodica izbjeglih i raseljenih osoba useljava u nove stanove

preporučujemo

Ispred novoizgrađene zgrade u Olovu danas će 16 porodica izbjeglih i raseljenih osoba preuzeti ključeve od stanova, koji su im dodijeljeni u okviru Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini.

Osim zgrade u Olovu, do sada je izgrađeno i useljeno sedam zgrada sa 185 stanova te obnovljene/izgrađene 534 porodične kuće. Do kraja godine očekuje se izgradnja još jedne stambene zgrade sa 15 stanova te obnova/izgradnja oko 400 porodičnih kuća.

U sklopu Regionalnog stambenog programa planirana je izgradnja/obnova ukupno 3.192 stambene jedinice za izbjeglice i raseljena lica, od čega 2.260 porodičnih kuća i 51 višestambena zgrada sa 932 stana namijenjena za stambeno zbrinjavanje po modelu neprofitnog socijalnog stanovanja, prenosi Oslobođenje.

Vrijednost programa je oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u BiH.

– Sve to bilo bi neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice, prije svih, Evropske unije, kao najvećeg donatora sa učešćem od oko 450 miliona KM te Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora i podrške UNHCR-a, OSCE-a i Razvojne banke Vijeća Evrope – saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, koje je vodeća institucija Državnog projekta stambenog zbrinjavanja.

Implementacija potprojekata povjerena je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske te Odjelu za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko Distrikta BiH.

Najnovije

MASKE NA OTVORENOM SU BESKORISNE: COVID-19 je vani dobilo manje od 0,1 posto zaraženih

Kada je američki Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC) prošlog mjeseca objavio nove smjernice za nošenje maski,...