Olujno nevrijeme u Hrvatskoj: Vjetar rušio stabla, poplavljeni brojni gradovi

Preporučujemo

Županijski centri zaprimili su na stotine poziva građana i turista za intervencije.

Olujno nevrijeme praćeno obilnim kišnim oborinama i jakim vjetrom koje je jučer u poslijepodnevnim satima zahvatilo Zagreb prouzročilo je rušenje grana i stabala na javne površine i motorna vozila i to u 11 slučaja, te poplavu jednog stambenog objekta, i plavljenje kolnika u Ulici Ivana Stožera i dizanje poklopaca odvodnje voda, javlja Anadolu Agency.

- -

Kako je navedeno iz Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske jučer u poslijepodnevnim satima u Samoboru tokom održavanja ”23. svjetskih susreta Spačeka”, za vrijeme trajanja nevremena jednu osobu udarila je munja koja je zahvatila i još dvije osobe u njegovoj blizini. Ekipa Hitne medicinske pomoći prevezla je jednu ozlijeđenu osobu u Kliniku za traumatologiju, a druge dvije osobe u KB Sestre Milosrdnice.

Ozlijeđene osobe su njemački državljani, jedan muškarac je zadobio opekotine, 15 posto tijela i šok, a drugo dvoje (ženska i muška osoba) doživjeli su šok, ali bez vidljivih ozljeda.

Sinoć je i šire područje Istarske županije zahvatilo olujno nevrijeme praćeno obilnim kišnim oborinama i jakim vjetrom. Županijski centar Pazin i Rijeka zaprimili su više od dvije stotine dojava građana i turista. Najviše dojava primljeno je s šireg područja Poreča, Rovinja Vrsara, Pule i Funtane.

Zabilježeno je više desetaka događaja, a uglavnom se radilo o rušenju stabala i granja na saobraćajnice – Poreč, Vrsar Mugeba, Musalež, Flengi, Krnica,Labin, oštećivanju telefonskih i električnih stubova – Poreč, Rovinj, odmaralište Valbandon, Marsovo Polje, Špadići, te plavljenje ulica u Puli.

- -

Zabilježeno je i oštećivanje nekoliko automobila – Rovinj, AC Orsera, AC Valkanela, odmaralište Valbandon, te nasukavanje nekoliko jedrilica (AC Orsera).

Prema informacijama Vatrogasno operativno središte HVZ na području županije vatrogasci su imali 51 tehničku intervenciju.

Bez električne energije bilo je šire područje Barbana, dio Novigrada, te dio Poreča. Kvarovi su otklonjen oko tri sata jutros. Bez opskrbe električnom energijom još su potrošači na području Oprtalja i Loborike. Uklanjanje istih očekuje se u prijepodnevnim satima.

I šire područje Zadarske županije zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno obilnim kišnim oborinama i jakim vjetrom.
Županijski Centar 112 Zadar i Županijski centar 112 Šibenik zaprimili su brojne pozive građana i turista. Zabilježeno je 65 događaja, a od toga 12 događaja se odnosilo na traganje i spašavanje na moru.

Primljeno je više dojava vezanih za nasukavanje raznih tipova brodova i jedrilica na području Molata, Silbe, Velog Iža, Pašmana, grada Zadra i Biograda, a uzrokovanog jakom neverom.Bilo je dojava o srušenim stablima na prometnice, oštećivanju telefonskih i električnih stupova kao i problema u opskrbi električnom energijom na području grada Zadra i grada Paga te u naseljima Turanj, Sv. Filip i Jakov, Posedarje i Poličnik. Prema informacijama VOS-a na području županije vatrogasci su imali 36 tehničkih intervencija. Nije bilo dojava o poplavljenim prostorijama.

Sinoć je i šire područje Šibensko-kninske županije zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno obilnim kišnim oborinama i jakim vjetrom.

Županijski Centar Šibenik i Zagreb zaprimili su brojne pozive građana i turista.

Zabilježeno je desetak događaja rušenja stabala na prometnice i požar jednog električnog stupa. Prema informacijama VOS-a na području županije vatrogasci su imali 9 tehničkih intervencija. Primljene je više dojava vezanih za traganje i spašavanje na moru u Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji – Kornati, Dugi otok, Murter, Tisno, Preko, Pašman, Zlarin, Zadar, Rogoznica i Krapanj.

Također, šire područje Splitsko-dalmatinske županije zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno obilnim kišnim oborinama i jakim vjetrom. Županijski Centar Split i Zagreb zaprimili su brojne pozive građana i turista.

Dojave su se odnosile na polomljena stabla od kojih su neka pala na prometnice i vozila.
Više električnih stupova je porušeno zbog čega je više naselja na području Trogira ostalo bez opskrbe električnom energijom. Primljeno je i nekoliko dojava vezano za nasukavanje plovila. Prema informacijama VOS-a na području županije vatrogasci su imali 42 tehničke intervencije.

Prema informacijama od pet sati, još uvijek je bez opskrbe električnom energijom jedan dio potrošača na Trogirskom području – Vinišća, Drvenik Veliki, Drvenik Mali i jedan dio potrošača u Kaštelima. Djelatnici HEP-a rade na otklanjanju kvarova. Normalizacija opskrbe električnom energijom očekuje se danas tijekom prijepodneva.

Najnovije

Opozicija udarila na bolnu tačku

U političkom teatru Sarajeva, poslednja epizoda u kojoj Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova i lider stranke Narod i pravda,...