Omer Borić optužen za ratni zločin u Konjicu

Preporučujemo

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Omera Borića, rođenog 1948. godine u Konjicu, državljanina Austrije.

Optuženi se tereti, da je u vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti, na području grada Konjica i okolnih sela, u svojstvu zapovjednika Općinskog štaba TO Konjic, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

- -

 Optuženi se tereti, da je zajedno sa drugim pripadnicima Općinskog štaba TO Konjic, znao i morao znati da se njemu  podređeni pripadnici vojske, policije i drugih formacija spremaju počiniti i da su počinili ubojstva, zlostavljanja, premlaćivanja, nezakonita zatočenja u logore, mučenja  i druga nečovječna djela nad civilima srpske nacionalnosti, a  kao nadređena osoba nije poduzeo mjere da spriječi počinjene zločine niti kazni počinitelje.

 U optužnici se navode nezakonita lišenja slobode i progoni više stotina civila srpske nacionalnosti, oba spola i različitih životnih dobi, koji su bili nastanjeni  u selima sa većinskim srpskim stanovništvom, odvođenje zatočenih civila u školu u Bradini, kao i logore Čelebići i Musala, ubojstvo najmanje 43 osobe prilikom napada na selo Bradina od kojih su posmrtni ostaci 36 žrtava pronađeni i ekshumirani, među kojima ubojstvo na naročito okrutan način žrtve Kuljanin Sretka, te ubojstva Gligorević Bore i Kureš Bogdana, kao i paljenje pravoslavne crkve u mjestu Bradina, svih obiteljskih kuća i gospodarskih objekata i pljačkanje imovine stanovništva srpske nacionalnosti.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo-Zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH. Tužilaštvo će navode optužbe, dokazivati pozivanjem 167 svjedoka i jednog vještaka i prilaganjem oko 470 materijalnih dokaza.

 Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije

Uskoro raspuštanje Hrvatskog sabora: Parlamentarni izbori u aprilu ili maju

U Zagrebu je danas održana sjednica predsjedništva HDZ-a na kojoj je donijeta odluka da će Hrvatski sabor biti raspušten...