Opća bolnica uvođenjem odjela pedijatrije uskoro postaje kantonalna

Preporučujemo

Predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić posjetila je danas Javnu ustanovu Opća bolnica “Prim.dr. Abdulah Nakaš”, jer ova bolnica planira uvesti odjel pedijatrije i time steći uvjet da postane kantonalna.

Direktor ove zdravstvene ustanove Zlatko Kravić je naglasio da su zahvaljujući Skupštini i Vladi Kantona Sarajevo do sada izdvojena sredstva u iznosu od tri miliona i 760 hiljada KM od kojih su kupljeni magnet, CT, a planirana je i nabavka dvoglave gama – kamere, čijom upotrebom će postati prva zdravstvena institucija u državi koja će moći raditi scintigrafiju trenutno najsavremenijom tehnologijom.

- -

“Mi za to imamo hrabrosti, volje i znanja. Sve ovo radimo s ciljem poboljšanja dijagnostike građanima Kantona Sarajevo. Milion koji ćemo dobiti iz kantonalnog budžeta za ovu godinu utrošit ćemo za nabavku mobilijara, čime ćemo konačno promijeniti sve krevete koji datiraju još iz vremena u kojima je ova bolnica djelovala u sastavu bivše JNA”, pojasnio je direktor Kravić.

Babić je upoznata i da je u proteklom periodu otvorena još jedna operaciona sala i preuzeta kompletna sekundarna zaštita na nivou Kantona Sarajevo te, što je i najvažnije, vraćeno je povjerenje građana u ovu ustanovu

“Do sada su kupljeni urološki i operativni laseri, uvedene nove metodologije, zašto je bilo neophodno i dodatno edukovati kadrove”, dodao je direktor Kravić.

- -

Po njegovim riječima, postoje i određeni problemi s kojima se susreću u radu, a koji se uglavnom tiču finansiranja, pri čemu je istakao izuzetnu važnost kontinuirane podrške od Kantona Sarajevo.

“Izvještaj ove ustanove je usvojen na posljednjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo i htjela sam ovu posjetu iskoristiti da se još dodatno informiram o njihovom radu i budućim planovima, jer nam je u interesu da ova bolnica bude referentna kako bi svima nama pružala najkvalitetniju zdravstvenu uslugu”, istakla je Babić.

Najnovije

Salkić odgovorio Delegaciji EU: Na širenje lažnog narativa nećemo šutjeti

Poslanik u NSRs Ramiz Salkić (SDA) oštro je kritikovao pismo koje je Delegacija EU u BiH uputila žrtvama genocida...