Općina Centar naknadno dodijelila stipendije za još 65 učenika

Preporučujemo

U Centru kulture i mladih Općine Centar u petak, 30. augusta 2019. godine upriličeno je potpisivanje ugovora sa dobitnicima stipendija za školsku 2018/2019. godinu koje dodjeljuje Općina Centar srednjoškolcima i studentima.

Podsjećamo, u školskoj 2018/2019. godini, 206 učenika srednjih škola i 235 studenata potpisalo je ugovor na osnovu kojeg su dobili mjesečno po 80 KM odnosno po 100 KM. Sredstva stipendije obuhvatala su period od deset mjeseci, počev od septembra 2018. do juna 2019. godine.

- -

Pored navedenog, Općina Centar je obezbijedila dodatna sredstva za još 65 učenika koji su ispunjavali uslove konkursa u školskoj 2018/2019. godini.

Za ovu namjenu iz budžeta za 2019. godinu izdvojeno je 52.800 konvertibilnih maraka. Stipendije u iznosu od 80 KM mjesečno je za deset mjeseci dobilo 65 učenika.

Prilikom obraćanja prisutnima načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je kazao da ne postoji niko sa područja ove lokalne zajednice da je tražio stipendiju, a da je nije dobio, uključujući i socijalne stipendije.

– Prije svega želim izraziti zadovoljstvo što sam danas ovdje sa vama. Jedna od važnih aktivnosti koju provodi u kontinuitetu ova Općina je stipendiranje. Želimo ulagati u one koji hoće da se obrazuju, a prije svega čestitam roditeljima koji su svoju djecu doveli u priliku da dobiju stipendiju. Mi smo u ovoj godini izdvojili nešto više od 500 hiljada konvertibilnih maraka za ovu namjenu. Po tom osnovu ova lokalna zajednica je sigurno broj jedan u državi i mi ćemo nastaviti taj diskurs i dalje. Također, ono što je jako značajno jeste da imamo više alata sa kojima želimo  kao lokalna zajednica pomoći mladim ljudima, onima koji vide svoju perspektivu u dobrom i kompetentnom obrazovanju i vaspitanju, istakao je Ajnadžić.

- -

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić čestitala je dobitnicima stipendije.

– Čast i zadovoljstvo mi je u ime Općinskog vijeća i u svoje ime da vas pozdravim. Želim da nastavite ovim putem jer ste vi najproduktivniji dio našeg društva, oni koji su svojim radom i zalaganjem uspjeli doći u ovu situaciju, istakla je Karačić.

Jedna od dobitnica stipendije bila je i Hana Bečić, učenica Prve gimnazije.

– Drago mi je što sam dobila stipendiju jer sam se zaista trudila postići što bolje rezultate. Naš  trud je nagrađen, ova stipendija će nas stimulisati da naredne godine budemo još bolji. Želim se posebno zahvaliti načelniku koji je obezbijedio sredstva za nas, naglasila je Hana.

Najnovije

Početak marta bit će natprosječno topao uz “prljavu” kišu, temperature negdje i preko 21 stepen

Početak marta obilježit će natprosječno toplo vrijeme za ovo doba godine, ali uz kišne intervale i oblačnost u većem...