Općina Centar nastavlja širiti mrežu centara za zdravo starenje

Preporučujemo

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je zajedno sa svojim saradnicima, juče je posjetio Centar za zdravo starenje Općine Centar koji je smješten u obnovljenim prostorijama u zgradi „Svjetlosti“ u Ulici Muhameda Kantardžića 3.

Da postoji potreba i interes naših sugrađana treće životne dobi da sadržajno i kvalitetno provode slobodno vrijeme u organiziranim aktivnostima potvrđuje i činjenica da je od osnivanja novog Centra za zdravo starenje u zgradi „Svjetlosti“ u njegov rad uključeno oko 300 građana koji žive na području općina Centar i Stari Grad i taj broj se svakodnevno povećava.

- -

Da podsjetimo, ovaj Centar za zdravo starenje zvanično je otvoren 4. septembra 2017. godine kada su načelnici općina Centar i Stari Grad Nedžad Ajnadžić i Ibrahim Hadžibajrić zajedno sa Sejdefom Bašić-Ćatić, direktoricom Udruženja „Partnerstvo za javno zdravlje“, koje implementira pomenuti projekt, potpisali ugovor o partnerstvu.

Općina Centar je ustupila svoj prostor površine 140 metara kvadratnih i finansirala njegovu obnovu i opremanje, za šta je iz budžeta izdvojila više od 120.000 KM.

Na osnovu potpisanog ugovora, obaveza općina je da svake godine u budžetu obezbijede finansijska sredstva za rad ovog centra.

Da bi naši stariji sugrađani sa područja ove dvije susjedne gradske općine kvalitetno i sadržajno provodili svoje slobodno vrijeme, u novom Centru za zdravo starenje održavaju se časovi preventivno-korektivne gimnastike, kursevi engleskog i njemačkog jezika, horsko pjevanje, planinarska sekcija, likovna sekcija, rad na aluminijskoj foliji, ljekobilje, filcanje vune, turski vez, Tai Chi…

- -

Redovno se u Centru održavaju edukativna predavanja iz oblasti zdravstvene njege i zaštite osoba treće životne dobi, zatim hortikulture i zaštite okoliša, te drugih aktuelnih tema, organiziraju zajednički izleti…

Načelnik Ajnadžić je razgovarao sa članovima o aktivnostima koje se realiziraju u Centru te ih informisao da će Općina nastaviti sa izgradnjom centara za zdravo starenje.

-Do sada smo otvorili dva centra i tu priča nije završena. Do kraja ove godine započet ćemo sa izgradnjom trećeg Centra na području mjesne zajednice „Koševo II“. Raduje me veliko interesovanje naših najstarijih sugrađana za aktivnosti koje se ovdje realiziraju. Općina Centar vam stoji na raspolaganju i budite slobodni da nam se obratite ako mislite da na neki način možemo upotpuniti ponudu koja će vam ovdje biti na raspolaganju. Želim vas obavijestiti da ćemo i ove, kao i prošle godine, organizirati izlet za penzionere u drugoj polovini juna i koristim priliku da pozovem sve zainteresirane penzionere sa područja općine Centar da se prijave u svoju mjesnu zajednicu, istakao je Ajnadžić.

Najnovije

Bećirović razgovarao s Macronom: Francuska će nastaviti pružati podršku razvoju nezavisne, suverene i multietničke BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Republike Francuske Emmanuelom Macronom u okviru samita Evropske političke zajednice...