Općina donirala 10.000 maraka Akademiji nauka i umjetnosti BiH

Preporučujemo

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i sekretar Sekretarijata Akademije nauka i umjetnosti BiH Amra Avdagić potpisali su protokol na osnovu kojeg Općina iz svog budžeta i ove godine donira 10 hiljada konvertibilnih maraka za sufinansiranje programskih aktivnosti ove ugledne naučne institucije.

Prilikom potpisivanja protokola načelnik Ajnadžić je iskazao zadovoljstvo što Općina na čijem je čelu može i želi podržati sve ono što je društveno korisno odnosno aktivnosti koje donose benefit, kako lokalnoj zajednici tako i našem društvu u cjelini. Također je naglasio da će Općina Centar nastaviti i ubuduće, u skladu sa mogućnostima, pružati podršku i pomagati Akademiji nauka i umjetnosti BiH, izuzetno važnoj državnoj naučnoj instituciji.

- -

Sekretar Amra Avdagić je zahvalila načelniku Ajnadžiću i Općini Centar za svu dosadašnju podršku i iskazala nadu da će se ovakva saradnja nastaviti i u budućnosti.

-Iskreno se zahvaljujem na svim dosadašnjim i na ovoj donaciji koju ćemo upotrijebiti za sufinansiranje naših programskih aktivnosti, posebno kada su u pitanju međunarodni projekti na kojim intenzivno radimo zadnjih deset godina. Vaša podrška nam puno znači jer, kao što je poznato, još uvijek nije riješen status Akademije koja se prvenstveno finansira iz budžeta Kantona Sarajevo, što je dovoljno samo za naš opstanak, ali ne i za puni i širi radni angažman ove ustanove. Nadam se da će se ovakva dobra saradnja sa Općinom Centar nastaviti i u budućnosti, dodala je Avdagić.

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine ustanovljena je zakonom 1966. godine kao najviša naučna i umjetnička institucija na prostoru BiH. Zakonom je Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine stavljeno u zadatak da vodi brigu o ukupnom razvoju nauke i umjetnosti, da organizira naučna istraživanja i umjetničke manifestacije, da objavljuje radove svojih članova i saradnika Akademije i da u cjelini brine o stanju i razvoju nauke i umjetnosti u zemlji.

Potpisivanju protokola prisustvovali su u ime Općine Centar i Jasna Beba, sekretar Općine, Mustafa Resić, savjetnik načelnika i drugi saradnici.

Najnovije

Nakon 31 godinu od paljenja, miniranja i rušenja sutra svečano otvaranje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu

Sve je spremno za sutrašnje otvaranje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu, koja je zapaljena i minirana 1993. godine, a...