Općina Novi Grad nastavlja sufinansiranje poduzetnika- početnika u biznisu

Preporučujemo

Ugovori o realizaciji podsticaja za 18 poduzetnika- početnika u biznisu potpisani su u zgradi Općine Novi Grad Sarajevo.

Od maja prošle godine , kada je počela  realizacija ove podsticajne mjere, potpisan je 171 ugovor , a u ovoj godini zabilježen je značajan porast zahtjeva za sufinansiranjem obrtničkih djelatnosti u odnosu na ugostiteljske i trgovačke.

Ovom podsticajnom mjerom sufinansiraju se troškovi poslovanja u periodu od dvije godine u ukupnom iznosu od 5.400 KM.

Osnovna svrha ove mjere  jeste pozitivan trend rasta u sektoru male privrede na teritoriji općine Novi Grad Sarajevo, a generisanje novih radnih mjesta i prilike za samostalni biznis razlozi su kontinuiranog interesa građana za ovu podsticajnu mjeru.

Nakon što je izgubila posao, Mirnela Pašić tražila je priliku za vlastiti obrt i tako osnovala Šerbe.ba.Proizvodnja domaćih sokova učinila se dobrom idejom, koja je ubrzo i opravdana.

“Proizvodimo sokove na bazi voća, ali i sokove na bazi stevije prilagođene oboljelim od dijabetesa. Iako sam bila skeptična, dokazala sam i sebi i drugima da se može pokrenuti sopstveni biznis i da se može uspjeti na ovim prostorima. Ovaj i slični poticaji su dobra prilika da počnete verovati u sebe i iskreno se nadam da će i drugi nivoi vlasti preuzeti ovakvu privrednu praksu“, kazala je Mirnela, uputivši savjet drugima da naprave poslovne korake kroz vlastitu kreativnost i poduzetnost.

Adelaida Kajdić , umorna od stalne priče o odlasku iz Bosne i Hercegovine i sve češćem razočarenju u način i sistem zapošljavanja, zahvaljujući ovom podsticaju pokrenula je agenciju za marketing i reklame.

„Hrabrost je ono što nedostaje mnogima kako bi krenuli u poduzetničke vode. Iako sam bila svjesna prepreka na tržištu rada, odlučila sam biti odvažna i dokazala sebi da uz malo sreće, kreativnosti i ustrajnosti mogu nastati kvalitetne poslovne priče. Savjetovala bih i drugima da probude poduzetnički duh u sebi i iskoriste podsticajne prilike poput ove koju je pokrenula Općina Novi Grad“ kazala je Adelaida.

Pomoćnik općinskog načelnika za privredu i lokalni ekonomski razvoj Džemaludin Kahrović, iskazao je zadovoljstvo rezultatima ove podsticajne mjere.

“Za malo više od godinu dana imamo 171 kompaniju koje su ušle u program podrške za početnike u biznisu u našoj Općini. To je veći broj firmi nego što smo planirali u ovom periodu, a planirali smo na bazi naše komunikacije i detaljnog istraživanja set mjera koje je Općina Novi Grad u proteklom periodu kreirala kao vid podrške privredi, a jedna takva mjera je i ova podsticajna za početnike u biznisu”, kazao je Kahrović, dodavši da je za ovu namjenu u Budžetu Općine planirano 220.000 KM.

Jedan od bitnih faktora za povećanje interesa, realizacije i dobrog odaziva za pokretanje biznisa jeste mogućnost kontinuiranog podnošenja zahtjeva, obzirom da se javni pozivi objavljuju na godišnjem nivou.

Najnovije

Zara nakon poziva na bojkot obrisala fotografije koje aludiraju na genocid u Gazi

Nakon što je španski brend Zara objavio fotografije svoje najnovije kolekcije, na sebe je navukao bijes javnosti širom svijete,...