Općina Novi Grad nastavlja sufinansiranje poduzetnika- početnika u biznisu

Preporučujemo

Ugovori o realizaciji podsticaja za 18 poduzetnika- početnika u biznisu potpisani su u zgradi Općine Novi Grad Sarajevo.

Od maja prošle godine , kada je počela  realizacija ove podsticajne mjere, potpisan je 171 ugovor , a u ovoj godini zabilježen je značajan porast zahtjeva za sufinansiranjem obrtničkih djelatnosti u odnosu na ugostiteljske i trgovačke.

Ovom podsticajnom mjerom sufinansiraju se troškovi poslovanja u periodu od dvije godine u ukupnom iznosu od 5.400 KM.

Osnovna svrha ove mjere  jeste pozitivan trend rasta u sektoru male privrede na teritoriji općine Novi Grad Sarajevo, a generisanje novih radnih mjesta i prilike za samostalni biznis razlozi su kontinuiranog interesa građana za ovu podsticajnu mjeru.

Nakon što je izgubila posao, Mirnela Pašić tražila je priliku za vlastiti obrt i tako osnovala Šerbe.ba.Proizvodnja domaćih sokova učinila se dobrom idejom, koja je ubrzo i opravdana.

“Proizvodimo sokove na bazi voća, ali i sokove na bazi stevije prilagođene oboljelim od dijabetesa. Iako sam bila skeptična, dokazala sam i sebi i drugima da se može pokrenuti sopstveni biznis i da se može uspjeti na ovim prostorima. Ovaj i slični poticaji su dobra prilika da počnete verovati u sebe i iskreno se nadam da će i drugi nivoi vlasti preuzeti ovakvu privrednu praksu“, kazala je Mirnela, uputivši savjet drugima da naprave poslovne korake kroz vlastitu kreativnost i poduzetnost.

Adelaida Kajdić , umorna od stalne priče o odlasku iz Bosne i Hercegovine i sve češćem razočarenju u način i sistem zapošljavanja, zahvaljujući ovom podsticaju pokrenula je agenciju za marketing i reklame.

„Hrabrost je ono što nedostaje mnogima kako bi krenuli u poduzetničke vode. Iako sam bila svjesna prepreka na tržištu rada, odlučila sam biti odvažna i dokazala sebi da uz malo sreće, kreativnosti i ustrajnosti mogu nastati kvalitetne poslovne priče. Savjetovala bih i drugima da probude poduzetnički duh u sebi i iskoriste podsticajne prilike poput ove koju je pokrenula Općina Novi Grad“ kazala je Adelaida.

Pomoćnik općinskog načelnika za privredu i lokalni ekonomski razvoj Džemaludin Kahrović, iskazao je zadovoljstvo rezultatima ove podsticajne mjere.

“Za malo više od godinu dana imamo 171 kompaniju koje su ušle u program podrške za početnike u biznisu u našoj Općini. To je veći broj firmi nego što smo planirali u ovom periodu, a planirali smo na bazi naše komunikacije i detaljnog istraživanja set mjera koje je Općina Novi Grad u proteklom periodu kreirala kao vid podrške privredi, a jedna takva mjera je i ova podsticajna za početnike u biznisu”, kazao je Kahrović, dodavši da je za ovu namjenu u Budžetu Općine planirano 220.000 KM.

Jedan od bitnih faktora za povećanje interesa, realizacije i dobrog odaziva za pokretanje biznisa jeste mogućnost kontinuiranog podnošenja zahtjeva, obzirom da se javni pozivi objavljuju na godišnjem nivou.

Najnovije

Išerić: Svakoj ženi koja rodi četvrto dijete osigurati redovna mjesečna primanja u visini od 50 % prosječne plaće

Pravni stručnjak dr.sc. Enver Išerić predstavnicima vlasti uputio je zahtijev da svakoj ženi u Bosni i Hercegovini se osiguraju...