Općina Novi Grad Sarajevo raspisala poziv za odabir izvođača radova na izgradnji biciklističke staze kroz naselje Dobrinja

Preporučujemo

Općina Novi Grad Sarajevo objavila je tender za odabir izvođača radova za izgradnju biciklističke staze kroz naselje Dobrinja.

Realizacijom ovog projekta Dobrinja će biti povezana s biciklističkom stazom, koja je u prethodnom periodu izgrađena od Otoke do Nedžarića i od Nedžarića do kružnog toka na Dobrinji.

Za izgradnju biciklističke staze u ovogodišnjem budžetu planirano je 100.000 KM, a nakon okončanja procedure javne nabavke, sa odabranim izvođačem radova bit će potpisan okvirni sporazum.

Staza za bicikliste gradit će se u dužini od oko dva kilometra, uradiće se sanacija postojećeg trotoara i obilježavanje biciklističke staze sa pratećom horizontalnom i vertikalnom signalizacijom. U sklopu projekta predviđeno je i obilježavanje biciklističke staze sa pratećom signalizacijom duž A transverzale u dužini od dva kilometra.

U okviru navedenih radova bit će postavljene parkovske klupe, korpe za otpatke, a izvršit će se i izmještanje natkrivenih autobuskih stajališta, te izgraditi prelazne rampe za kretanje invalidnih osoba.

U posljednje vrijeme primjetan je sve veći broj biciklista koji to prijevozno sredstvo koriste ne samo u rekreativne, već i u transportne svrhe, izgradnjom biciklističke staze u ovom dijelu Novog Grada upotpunit će se ambijent za odvijanje biciklističkog saobraćaja. Osim toga, razvoj biciklističkog saobraćaja u urbanim sredinama pozitivno utiče na zdravlje, ekologiju, a pogotovo na rasterećenje motornog saobraćaja.

Najnovije

Američki ambasador savjetuje bh. građane: Kako reagovati ukoliko uočite nepravilnosti u izbornom procesu?

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy poručio je tokom posjete biračkog mjesta u Srednjoj školi "28. juni"...