Općina ponudila rješenje za kosi lift na Ciglanama, na potezu Kanton

Preporučujemo

Općina Centar oglasila se saopćenjem za medije u vezi s dugogodišnjim hroničnim, a ovih dana ponovo aktuelnim problemom funkcioniranja kosog lifta u naselju Ciglane i različitih interpretacija u vezi s navedenim pitanjem u javnosti.

U skladu sa zaključcima Općinskog vijeća Centar Sarajevo donesenim u prethodnom sazivu, načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić je organizirao više sastanaka s predstavnicima Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo i KJKP Gras u cilju iznalaženja što bržeg rješenja kojim bi se konačno izgradio novi lift i stanarima trajno omogućilo da uredno koriste ovo sredstvo saobraćaja, piše radiosarajevo.ba.

- -

S obzirom da je na zemljištu na kojem je izgrađen lift nosilac prava raspolaganja (vlasnik) Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo i da po zakonu Općina ne može graditi nikakav objekat na tuđem zemljištu, općinski načelnik je uputio zahtjev Zavodu za izgradnju KS prijedlog ugovora o zajedničkoj izgradnji objekta kosi lift na Ciglanama.

“Suština ovog ugovora je da Zavod za izgradnju KS u izgradnju objekta uloži zemljište, a da Općina Centar finansira sve druge troškove, odnosno izgradnju novog, modernog i funkcionalnog lifta sredstvima iz vlastitog budžeta, te da nakon izgradnje lifta preuzme obavezu upravljanja i održavanja nad ovim objektom”, navodi se u saopćenju.

Dalje ističu da je tom smislu Općina u budžetu za 2018. godinu obezbijedila sredstva započetak izgradnje i pripremila idejna rješenja novog lifta u skladu sa najvišim standardima izgradnje ovih objekata u Europi.

“Načelnik Ajnadžić očekuje da će na prijedlog kantonalne Vlade Skupština KS-a podržati predloženi tekst ovog ugovora i time omogućiti da Općina Centar odmah nakon donošenja odluke Skupštine Kantona Sarajevo raspiše tender za odabir najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji kosog lifta putem otvorenog međunarodnog javnog poziva”, stoji u saopćenju Općine Centar.

Najnovije

Novi udarac Putinu: EU usvojila 14. paket sankcija protiv Rusije

Evropsko vijeće je danas usvojilo 14. paket ekonomskih i individualnih restriktivnih mjera kojima se zadaje dalji udarac Putinovom režimu...