Općina Stari Grad obilježava 02.maj, Dan Općine

Preporučujemo

Obilježavanje 02.maja, Dana Općine Stari Grad počelo je jutros obilaskom mezara sarajevskih velikana, što je tradicija koja se njeguje dugi niz godina.

U haremu Careve džamije okupili su se predstavnici izvršne i zakonodavne općinske vlasti, te je na mezaru Isa-baga Ishakovića proučena Fatiha, a prisutnima se prigodnim riječima zahvalio Sadrudin ef.Išerić, imam Careve džamije. „Hvala vam što njegujete ovu tradiciju i što se ona nije promijenila već godinama, te što se okupljamo svakog 02.maja na mjestu za koje vjerujemo da je mezar osnivača Sarajeva, Isa-bega Ishakovića“, kazao je ef.Išerić. Prisutnima je poklonio zbornik radova „Isa-beg Ishaković i njegovo vrijeme“. Delegacije je poslije toga posjetila turbe Gazi Husrev-bega u Gazi Husrev-begovoj džamiji, nakon čega je položeno cvijeće i odata počast svim šehidima na Šehidskom mezarju Kovači. Na Kovačima su se općinskoj delegaciji pridružili i članovi Udruženja maloljetnih boraca Armije RBiH općina Centar i Stari Grad Sarajevo.

- -

U amfiteatru Memorijalnog centra Kovači potom je održan prigodan prigram kojem su prisustvovali članovi boračke populacije: šehidske porodice, RVI i demobilisani borci. Uz postrojavanje zastava Armije RBiH od strane veterana Armije RBiH i članova Udruženja maloljetnih boraca Armije RBiH općina Centar i Stari Grad Sarajevo, prisutnima su se obratili općinski načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo Jusuf Pušina.

Hadžibajrić se zahvalio članovima Udruženja maloljetnih boraca kazavši da se njihov doprinos nikada ne smije zaboraviti kao ni činjenica da su branili domovinu kada su imali svega 15 ili 16 godina. Podsjetio je i da ne smijemo dozvoliti današnju zamjenu teza i zaboravljanje činjenica ko je bio agresor.“Nikada nemojte zaboraviti da mi nismo bili agresor. Mi smo branili BiH i našu opstojnost i uspjeli smo u tome. Danas zavisi samo od nas kako ćemo se ponašati i gledati na našu prošlost. Nemojmo nikad dozvoliti da dođemo u inferiorniji položaj u odnosu na one koji su nas htjeli pobiti. Nema uzmaka! Mi nemamo druge države, osim Bosne i Hercegovine,“ poslao je jasnu poruku Hadžibajrić. Dodao je da moramo pozitivnije gledati na stvari, te da je previše negativne energije svuda oko nas.“Treba nam više optimizma! Nemojmo hodati pognute glave, nemamo razloga za to,“ završio je Hadžibajrić.

Njegovim riječima pridružio se i predsjedavajući Pušina kazavši da BiH ima budućnost, i to svijetlu budućnost, ali da se moramo izboriti za nju. „Ne zaboravite da su bosansko srce i patriotizam doveli do toga da danas slavimo 02. maj, a to je bio jedan od najvažnijih datuma u historiji naše zemlje. Tog dana je BiH potvrdila svoju opstojnost,“ kazao je Pušina.

U okviru manifestacije, prisutnima je danas prikazan video „Devet heroja“ autora Mustafe Isakovića. Riječ je o kasidi posvećenoj devetorici heroja Armije Republike Bosne i Hercegovine odlikovanih najvećim ratnim odličjem, Ordenom heroja oslobodilačkog rata, među kojima su general Izet Nanić, Hajrudin Mešić, Safet Hadžić, Safet Zajko, Mehdin Hodžić, Midhat Hujdur, Adil Bešić, Nesib Malkić, Enver Šehović. Ovaj projekat posvećen je svim šehidima, palim borcima Armije RBiH, kao i svim iskrenim patriotama i domoljubima jedine nam domovine. Oko 250 članova boračke populacije iz Starog Grada dans su dobili novčane donacije, povodom Dana Općine.

- -

Drugi maj predstavlja jedan od najznačajnijh dana u historiji Bosne i Hercegovine i njenog glavnog grada.

Na sjednici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo, održanoj 21. maja, 2001. godine, jednoglasno je usvojena Odluka da će se 02. maj obilježavati kao Dan Općine Stari Grad. Tog datuma, 1992. godine odlučivalo se o sudbini Starog Grada i Sarajeva. Dan Općine Stari Grad obilježava se svečano, kroz različite kulturne, sportske, zabavne, te sadržaje posvećene boračkoj populaciji, a program traje od 02-18.maja.

Najnovije

Ne smiruju se reakcije na masakr u Gazi, svjedok kaže da su kamioni s hranom gazili ljude

Ne smiruju se reakcije na masakr u Gazi, svjedok kaže da su kamioni s hranom gazili ljude. Najmanje 112 Palestinaca...