Općina Stari Grad: Pola miliona KM za sanaciju ulica, zbog hitnosti pokreću se pregovarački postupci

Preporučujemo

Općina Stari Grad izdvojit će 500.000 KM za sanaciju oštećenja većeg broja ulica, te kanalizacionih i vodovodnih sistema u općini Stari Grad usljed poplava i obilnih padavina u prethodnom periodu.

Prema riječima općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića dolazak jeseni i većih padavina ne ostavljaju prostora za čekanje, te će se pristupiti hitnoj sanaciji komunalne infrastrukture i osiguravanju normalnih uslova života građana.

- -

„Svjesni smo stanja na našim ulicama usljed, mogu slobodno reći, ‘ekstremnih’ vremenskih prilika ovog ljeta, kao što smo svjesni i nezadovoljstva naših građana. Nažalost, sporost i nesposobnost administracije u pravovremenom provođenju otvorenih postupaka javnih nabavki, kao i opstrukcije komunalnih preduzeća koji su ranije radili na ovim ulicama, doveli su nas do toga da su one u katastrofalnom stanju. Iz tog razloga, odlučio sam da zbog hitnosti rješavanja gorućih problema na nekoliko lokacija kao što su Kovači, Širokac, Vratnik mejdan, Višegradska kapija i druge, pokrenemo pregovaračke postupke sa izvođačima i odmah pristupimo sanaciji i pod punom odgovornošću stojim iza svojih odluka. Nećemo dozvoliti da uđemo u jesen ili zimu sa ovakvim ulicama i sanacije ćemo početi najkasnije za desetak dana,“ kazao je Hadžibajrić.

Još jednom je istakao da su ulice Višegradska kapija, Vratnik mejdan, Širokac…u ovakvom stanju zbog loše izvedenih radova 2012. godine kada je preduzeće ViK radilo rekonstrukciju kompletne mreže, a isti slučaj je i sa ulicom Nalina. „Prije dvije godine asfaltirali smo ulicu Nalina, a upravo ViK nam je produžio radove zbog kvara na njihovoj mreži. Tada su otkrili kvar i radili su novi kanalizacioni sistem – oborinska i fekalna kanalizacija na dužini od 200 metara. Dvije godine poslije toga dolazi do kvara na istom dijelu, i sada opet moramo kopati i ponovo asfaltirati. Mi poduzimamo aktivnosti da ubuduće ovakav nerad bude sankcionisan,“ kazao je Hadžibajrić.

Općinske službe dobile su naloge na kojim lokacijama je potrebno hitno intervenisati i na koji način. Asfaltirat će se kompletna ulica Širokac – između starog i novog mezarja do Kapi kule Širokac. Iznad Kapi kule radit će se komopletna sanacija sve do izlaza na Vratnik mejdan, te sanacija svih oštećenja u ulici Carina – od Vratnik mejdana do Višegradske kapije. Donji dio ulice Kovači bit će saniran – uradit će se preslaganje i fiksiranje nedostajuće kocke, dok će gornji dio biti asfaltiran – od fontane do ulice Mustafe Dovadžije. Već danas će na ovom dijelu uposlenici Odjeljenja za održavanje puteva Općine Stari Grad privremeno sanirati najveće rupe, do početka velikih radova.

U ulici Nalina također su evidentna velika oštećenja. Na potezu od 40-ak metara došlo je do podizanja asfalta, a u prethodnom periodu na terenu su bile nadležne komunalne službe kako bi se detektovao kvar. Ustanovljeno je da je vodovodna mreža ispravna, a kvar je na kanalizacionom sistemu. Odmah po otklanjanju ovog kvara, Općina će pristupiti asfaltiranju ulice. I ovaj problem tretirat će se kao urgentan. Asfaltirat će se i ulica Hadžiabdinica, na Širokači.

- -

Općina će za izvođenje ovih radova izdvojiti dodatnih pola miliona konvertibilnih maraka, a dio sredstava osigurat će i Direkcija za ceste Kantona Sarajevo, čime će kao što je ranije najavljeno, biti finansirano asfaltiranje ulice Širokac i dijela Vratnik mejdana.

Inspektori Službe za opću upravu i inspekcijske poslove Općine Stari Grad, zajedno sa uposlenicima Službe civilne zaštite od prošle sedmice su na terenu i intenzivno obilaze lokacije na kojima su evidentirane poplave usljed obilnih kiša u prethodnom periodu. Prošle sedmice je obiđeno 40 lokacija, a zaključeno je da je potrebno sistemsko i hitno čišćenje svih elemenata odvodnje na ulicama, kao i da se ubuduće prilikom rekonstrukcije ulica više pažnje posveti sistemu odvodnje, odnosno formiranju dužnih i poprečnih padova i usmjeravanju oborina prema elementima odvodnje.

Najnovije

Delegacija EU poručila vlastima BiH: Najvažniji zakoni još nisu usvojeni

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini oglasila se na mreži X gdje su istaknuli da je bilo pozitivnih...