Općina Stari Grad pozvala vlasti da u skladu sa zakonom rješavaju pitanje kultne Estrade koja može biti opasnost za građane

Preporučujemo

Općina Stari Grad pozvala je nadležne da preuzmu rješavanje pitanja kultne sarajevske kafane “Estrada” koje može biti potencijalno opasno za građane, a koje nije u njihovoj ovlasti.

Ruševni stambeno-poslovni objekat “Estrada”, koji se nalazi prekoputa mosta Ćumurija, predstavlja ruglo u samom središtu grada, te prijeti da ugrozi živote građana kao i okolne objekte i imovinu u slučaju da dođe do njegovog obrušavanja.

Kako bi se građani upozorili na opasnost od obrušavanja Služba civilne zaštite Općine Stari Grad je u više navrata stavljala trake upozorenja, a nadležna općinska inspekcija je djelovala u okviru svojih nadležnosti zahtjevajući od vlasnika objekta otklanjanje opasnosti.

“Imajući u vidu da Općina Stari Grad Sarajevo skoro svakodnevno dobija upite građana o ovom objektu, želimo informisati javnost da rješavanje ovog pitanja nije na nivou lokalne zajednice nego Federalnog ministarstva prostornog uređenja koje je jedino nadležno da izdaje odobrenja za intervencije na pomenutom objektu”, saopćili su iz Općine Stari Grad.

Dodaju, potom, da u postupak mora biti uključena i Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH jer se radi o ubuhvatu koji je definisan Odlukom o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine (“Službeni glasnik BiH”, broj 1/21).

Općina Stari Grad Sarajevo nema nadležnosti da samostalno odlučuje po ovom pitanju, te je, kako kažu, postupajući po zahtjevu za odobrenje za građenje koje je podnio investitor, čija je namjera izgradnja poslovnog objekta-hotela na ovoj lokaciji, kompletan spis proslijedila na nadležno postupanje Federalnom ministarstvu prostornog uređenja.

“Nadležni organ dužan je riješiti ovo pitanje jer će u suprotnom snositi odgovornost za posljedice koje mogu nastati obrušavanjem objekta i štetom koju to može izazvati”, poručili su.

Objekat “Estrada” je prije agresije na BiH bio poznat kao kultno okupljalište sarajevske, ali i bivše jugoslovenske muzičke scene, a prema zahtjevu za odobrenje za građenje koje je podnio investitor na ovom prostoru trebao bi se izgraditi hotel. Općina Stari Grad Sarajevo smatra da bi svako rješenje bilo bolje od trenutnog stanja i potencijalne opasnosti sa kojom se građani svakodnevno suočavaju.

Najnovije

MAHIR DEVIĆ GLASAO DVA PUTA? Nepravilnost prijavljena CIK-u

Nosilac liste SDA za Kanton Sarajevo Mahir Dević prema prijavi koja je upućena Centralnoj izbornoj komisiji glasao je u...