Općina Stari Grad: Usvojena inicijativa za opoziv načelnika Ibrahima Hadžibajrića

Preporučujemo

Općinsko vijeće Stari Grad usvojilo je inicijativu za pokretanje postupka opoziva načelnika Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahima Hadžibajrića.

Ovu vijest je na društvenim mrežama podijelio vijećnik u Općinskom vijeću Stari Grad Vedad Deljković i kako je naveo za njeno usvajanje su glasala 22 vijećnika.

- -

Podsjećamo, grupa vijećnika jučer je predala inicijativu sa potpisima 23 vijećnika, o kojoj su se na današnjoj sjednici izjasnili vijećnici OV Stari Grad.

S obzirom na to da je inicijativa usvojena Općinsko vijeće će u roku 30 dana usvojiti odluku o pokretanju opoziva te imenovati Komisiju koja će organizovati referendum na kojem će se građani izjašnjavati o opozivu načelnika.

Da bi načelnik bio opozvan potrebno je da više od 50 posto građana koji su izašli na referendum glasa za opoziv načelnika.

Ukoliko građani izglasaju opoziv Centralna izborna komisija BiH će u roku od 60 dana organizovati prijevremene izbore za načelnika općine.

- -

Podsjećamo, do odluke o pozivu je došlo nakon pokretanja akcije “Start”, a u kojoj je uhapšen dugogodišnji načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić, kojem je određen jednomjesečni pritvor.

Najnovije

Napad na Trumpa je prvi pokušaj ubistva američkog predsjednika otkako je Reagan upucan 1981.

Napad, koji je izvršio napadač kojeg su službenici za provođenje zakona ubili, bio je prvi pokušaj atentata na američkog...