Opozicija na Ilidži upozorava: Općinsko vijeće nezakonito radi, a Memić provodi samovolju

preporučujemo

Vijećnici SDP-a, DF-a, Naše stranke, Narod i pravda, BPS-a i nezavisni vijećnik Mirsad Madeško u Općinskom vijeću Ilidža upozorili su danas na nezakonit rad OV-a, a posljednji takav slučaj desio se u ponedjeljak kada je prekršena procedura usvajanja dnevnog reda 15. redovne sjednice.

Kako je objasnio Elvis Vreto, vijećnik Naše stranke, na Kolegiju OV-a koji je održan 3. maja nije prihvaćeno da se u dnevni red uvrsti rebalans budžeta Općine za ovu godinu, da bi na sjednici na zahtjev Kluba vijećnika SDA ta tačka bila uvrštena, ali bez poštivanja procedura.

– Po procedurama trebao se ponovo sazvati Kolegij OV-a i razmotriti uvršavanje rebalansa u dnevni red sjednice, međutim to nije učinjeno. Odgovornost za takav postupak snosi predsjedavajući i sekretar OV-a koji su dužni da poštuju Poslovnik vijeća. Sa 16 ruku izglasali su da ova tačka uđe u dnevni red, nakon čega smo napustili sjednicu jer smo time željeli da pošaljemo poruku da kršenje procedura konačno treba da prestanu. Ovo nije prvi slučaj da se krše procedure i statut, to se desilo i kod izbora predsjedavajućeg OV-a, kazao je Vreto.

Prema njegovim riječima, ključna stvar zbog čega na Kolegiju OV-a nije prihvaćeno da na dnevni red bude uvršten rebalans budžeta je što vijećnicima opozicije nije bilo jasno na koji način bi se realizovali kapitalni projekti.

– Nismo dobili dovoljno argumenata od načelnika kako bi se kapitalni projekti poput izgradnje tramvajske pruge za Hrasnicu realizovali. Smatram da vijećnici trebaju imati kvalitetan uvid u plan, studiju, način realizacije, potrebna sredstva, kako bi u skladu sa svojim nadležnostima bili aktivni sudionici procesa, dodao je Vreto.

Nermin Muzur, šef Kluba vijećnika Narod i pravda istakao je da rukovodstvo ove lokalne zajednice ne radi u interesu građana, već sumnjivih investitora.

– Suštinski problem je što 15 miliona KM, koliko iznosi rebalans, trošimo na nešto što neće moći biti realizovano u ovoj godini. Primjer je pruga za koju je izdvojeno pet miliona, a koja se neće moći uraditi ove godine. Mi smo hteli da se novac rasporedi na investicije koje će se sada moći realizovati i koje će našim građanima poboljšati kvalitetu života, naveo je Muzur.

Kako piše Oslobođenje, Kluba vijećnika DF-a Amar Kečo kazao je da u OV Ilidža ne važe zakoni ove države.

– Mi smo i ranije upozoravali da vijeće služi kao štit, da se načelnik može sakriti iza odluka OV-a koji po našim zakonima kao kolektivni organ ne može odgovarati. Klub DF-a će podnijeti krivičnu prijavu za organizovano djelovanje 16 vijećnika koji iz sjednice u sjednicu svjesno krše zakone na uštrb građana Ilidže, naglasio je Kečo.

Vijećnici opozicije upozorili su i na bahato ponašanje načelnika Senaida Memića i samovolju koju provodi u Općini.

Najnovije

Gradonačelnica Karić traži da se 9. novembar obilježava kao dan sjećanja na žrtve ubijene na Kazanima

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić zatražila je od Gradskog vijeća da se na dnevni red današnje sjednice uvrsti i hitno...