Opozicija na protestu u Beogradu zatražila ostavke rukovodstva RTS-a: Televizija pravi svetog Aleksandra Vučića

Preporučujemo

Više opozicionih stranaka je održalo protest ispred zgrade Radio-televizije Srbije tražeći ostavke rukovodstva te kuće i zahtjevajući poštovanje medijskih standarda i zakona i ravnopravan tretman svih političkih opcija u izvještavanju. Niko od lidera opozicije nije govorio na skupu.

Profesor Fakulteta političkih nauka i član Pokreta slobodnih građana Srbije Rade Veljanovski obraćajući se okupljenima rekao je da se na programu RTS-a može videti samo jedna opcija i jedan lider i dodao da RTS “pravi svetog Aleksandra Vučića”, prenosi Buka.

- -

On je kolegama sa RTS-a rekao da nije tačno da predsjednik vlade i države treba da budu najviše na programu i upitao ih po kojim se to standardima čini i profesionalnim normama.

Reditelj i član Narodne stranke Siniša Kovačević rekao je da su ispred RTS došli sa zahtjevom da se istina i riječ oslobode. On je kazao da se narod okuplja na svakih nekoliko godina u reprizama na mjestu gde treba da postoji javni medijski servis i kuća demokratije, ali da RTS to danas nije već da je “javna kuća koja izvršava svako gazdino naređenje”.

“Evo nas pred kućom repriza serija, serija razbribriga koje se emituju sve dok ih ne naučimo napamet, dok se serije koje upućuju na slobodnu misao i kritiku i osionost vlasti drže zakatančene”, rekao je Kovačević.

Zoran Gavrilović iz organizacije BIRODI na skupu je iznio podatke o zastupljenosti opozicije i vladajućih stranka u informativnim emisijama RTS-a navodeći da je opozicija zastupljena u sekundama da se pominju i u negativnoj konotaciji, dok takve konotacije za predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je i najviše zastupljen na programu javnog servisa gotovo da nema.

- -

Medijski istraživač Jovanka Matić ocijenila je da se na RTS-u samo može videti jednostrana slika i da nema tema koje građane interesuju.

Bivši novinar RTS-a i član savjeta za kulturu Nove stranke Rade Radovanović rekao je da RTS nije javni servis, pa čak ni državna televizija, već “javni servis Aleksandra Vučića”.

On je kazao da direktor RTS Dragan Bujošević i glavni i odgovorni urednik Nebojša Stefanović moraju dati ostavke, jer ne obavljaju profesionalno svoj posao. Kako je javila reporterka N1, na protestu su, između ostalih, bili Dragan Đilas, Saša Janković, Boris Tadić, Zoran Živković, Dragan Šutanovac, Vuk Jeremić, Borko Stefanović, Janko Veselinović, Sanda Rašković Ivić, Duda Ivković, Srbijanka Turajlić, Siniša Kovačević…

Pristalice udruženja “Šta radite bre” Marka Bastaća stigle su na protest biciklima, a na protest su bili i predstavnici Pokreta ujedinjenih fantoma sa fantomkama na glavi.Na skupu su se mogli videti transparenti “protiv medijskog mraka”.

Poručeno je da je RTS javni servis svih građana i stoga ponovo zatraženo da “otvori prostor za opoziciju”. Okupljeni su nosili stranačka obilježja, a skup je obezbjeđivao  veliki broj policajaca. Protest ispred zgrade RTS opozicija je organizovala jer sa predstavnicima Upravnog odbora tog javnog servisa jučer nije postigla dogovor o izvještavanju o aktivnostima opozicije.

Članovi opozicionih stranaka traže smjenjivanje generalnog direktora javnog servisa Dragana Bujoševića, glavnog i odgovornog urednika informativnog programa Nenada Lj. Stefanovića i predsjednika Upravnog odbora Vladimira Vuletića.

Predstavnici 13 opozicionih organizacija podnijeli  su 12. januara Radio televiziji Srbije i Regulatornom tijelu za elektronske medije zahtjeve kojima traže poštovanje medijskih zakona i standarda, odnosno otvaranje medijskog prostora zbog objektivnog i profesionalnog informisanja građana.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...