Oprezno u Hrvatskoj: Dubrovačka policija na bankomatu pronašla skimmer

Preporučujemo

Pripadnici Policijske stanice Dubrovnik pronašli su, nakon dojave građanina, na bankomatu u zoni stare gradske jezgre takozvani “skimmer” – uređaj za očitavanje bankovnih kartica, piše dubrovacki.hr.

Riječ je o elektronskom sklopu s video kamerom i baterijom čija je svrha očitavanje zaštićenih podataka bankovnih kartica. Za sada nije utvrđeno da je postavljenjem “skimmera” došlo do materijalne štete, a policija je uređaj izuzela i provodi kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja osoba ili osobe koje su ga postavile.

Kako bi izbjegli mogućnost zloupotrebe bankovnih kartica i krađe identiteta, policija je upozorila građane i posjetioce Dubrovnika da prilikom korištenja bankomata apsolutno poštuju sigurnosna uputstva otisnuta na bankomatima. Ukoliko uočite bilo kakvne neuobičajene detalje, molimo da o tome bez odgode obavijestite banku ili policiju na broj 192.

Najnovije

Čović: BiH će biti evropska država, ući u NATO, ona je nedjeljiva, to razumite

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović gostovao je na BHRT-u u emisiji Odbrojavanje u kojoj je komentarisao brojna aktuelna politička pitanja...