Opštinu iz RS spajaju na vodovod u Federaciji BiH

Preporučujemo

Radi se o realizaciji projekta vrijednog 2,5 miliona maraka, koji je pokrenut prije četiri godine na osnovu zajedničke inicijative dvije lokalne zajednice, a finansijsku pomoć u realizaciji pruža Razvojni fond Ujedinjenih nacija UNDP kroz projekte usmjerene ka poboljšanju kvaliteta usluga lokalnim zajednicama u BiH u ekonomskim i ekološkim sektorima.

Izgradnja vodovodne mreže koja će povezati Sanski Most i Oštru Luku, dvije lokalne zajednice koje se nalaze u dva entiteta, ušli su u završnu fazu i prema procjenama mogli bi se okončati u narednih mjesec dana.

- -

Projekat je pomogla i Vlada RS koja je u ove svrhe izdvojila 440 hiljada, te Općina Sanski Most sa 100 hiljada maraka.

Na ovaj način planira se obezbjediti kontinuirano snabdijevanje pitkom i zdravstveno ispravnom vodom građana Oštre Luke, a sporazum dvije lokalne zajednice je dobar primjer međuopćinske i međuentitetske saradnje u oblasti komunalnih usluga, ekonomije i kvaliteta života stanovništva.

Centralni dio Oštre Luke, tačnije tri najnaseljenije mjesne zajednice, već dugo godina nemaju kvalitetno vodosnabdijevanje jer ne posjeduju dovoljno izdašne izvore pitke vode.

U međuvremenu, zahvaljujući prije svega podršci i sredstvima iz međunarodnih fondova, na području Oštre Luke urađen je značajan dio posla oko izgradnje glavnog distributivnog voda, a trenutno se radi i na području sanske općine.

- -

Ranijim sporazumom predviđeno je da Javno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” iz Sanskog Mosta usluge vodosnabdijevanja naplaćuje po punoj ekonomskoj cijeni, a u blizini administrativne entitetske linije izgradiće se mjerno mjesto gdje bi se preuzimala voda.

Kako saznajemo, vlasti u Oštroj Luci planiraju da, prije nego se konačno spoje na vodovodni sistem Sanskog Mosta, urade rekonstrukciju sopstvene lokalne distributivne mreže koja je zastarjela i gdje se bilježe veliki gubici vode, pa bi konačna realizacija svega mogla potrajati.

Ovaj projekat ima višestruke koristi jer će dristributeru iz Sanskog Mosta, pa i toj lokalnoj zajednici, donijeti dodatnu ekonomsku dobit putem naplate usluga vodosnabdijevanja, dok će domaćinstva u Oštroj Luci dobiti kvalitetnu i zdravstveno ispravnu vodu iz jedne od najmodernijih fabrike pitke vode u BiH koja se nalazi na izvorištu Zdena.

Najnovije

Kuda plovi taj broj: SDP u Mostaru ne zna ni šta bi sa sobom, a kamoli sa NiP-om, razgovaraju sa SDA, a žele “sve”

Članovi SDP-a rijetko znaju na čemu su. Možda bi oni i znali, ali kud plovi brod Nermina Nikšića, a...