Optimistične prognoze cijene gasa realne sa ovim cijenama nafte

Preporučujemo

Piše: Almir Bečarević 

Trenutna kretanja cijene barela nafte na tržištima daje optimizam da će i cijena gasa imati trend pada već od oktobra mjeseca. Za ovu tvrdnju potrebno je da cijene nafte ostanu ispod 100 USD za barel i u narednom mjesecu. Ovaj mogući pad cijene gasa neće biti u nekom osjetljivijem iznosu, tako da neću niti davati procjenu, jer to bi trebala biti minimalna korekcija koju može anulirati i eventualni porast kursa dolara.

Ono što je značajnije je moguća korekcija cijene gasa od 01. januara 2023. godine i ta korekcija bi trebala biti u osjetnom iznosu. Konkretno, u slučaju da cijene nafte do kraja godine ostanu na ovim iznosima, ispod 100 USD, možemo očekivati pad cijene gasa u procentu od 10%-20%.

Kao što se vidi iz ovog presjeka ne očekuje se više rast cijene prirodnog gasa i tako će sve biti dok cijena nafte ne počne rasti opet preko 110 USD za barel. Mnogi bitni faktori uključeni u formiranje cijene nafte uspjeli su u zadnjim sedmicama da stabiliziraju cijene nafte na ipak prihvatljivije iznose od onih kakve smo gledali prije ove stabilizacije.

Zašto dajem ovaj presjek stanja?

Kao prvo, neke komisije sjede i raspredaju o subvencijama u KS, a da ni ne znaju da je realan pad cijene gasa. Teško valjda pitati?

Kao drugo, oni koji “nisu zaslužni” za rast cijene gasa (svjetsko trzište rekoše) sada ne treba da se utrkuju da uvjeravaju javnost da su “oni zaslužni” za pad cijene gasa, jer opet je to svjetsko tržište.

Kao treće, ugovor sa Gazpromom istice 01.januara 2023. godine i realna opasnost postoji da se potpiše novi ugovor, ne aneks postojećeg, koji bi bio baziran na cijenama gasa na berzama, a ne na naftnoj formuli. Kako je cijena gasa na berzama cca 2.200 USD to prognozu o padu cijene gasa možemo zaboraviti, a komisije za subvenciju mogu slobodno da počnu rad ispočetka, jer džaba su “krečili”.

Na kraju, želim da ponovim da instant rješenja u energetici nema, a strategija promjene energenta u domaćinistvima nije posao koji se radi preko noći. Cijena je promjenjiva kategorija što je vidljivo i na nafti i gasu.

Nap.ba

Najnovije

Gruzija optužila trojicu srpskih državljana da su pripremali Gruzijce za državni udar krajem godine

Služba državne sigurnosti Gruzije saopćila je da su trojica srpskih državljana koji su posjetili Gruziju krajem septembra održali obuku...