Optuženo 10 osoba iz BiH i Hrvatske za krijumčarenja ljudi

Preporučujemo

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv deset osoba koje se terete da su počinile krivično djelo organizovani kriminal krijumčarenje ljudi, piše N1.

Podignuta je optužnica protiv:NIKOLE HRSTIĆA, rođenog 1964. godine u Ljubuškom, državljanina BiH i Republike Hrvatske, LJUBE HERCEGA, rođenog 1980. godine u Ljubuškom, državljanina BiH, ZDRAVKA KORDIĆA, rođenog 1995. godine u Ljubuškom, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, ANTE HERCEGA, rođenog 1993. godine u Metkoviću, Republika Hrvatska, državljanina BiH, STOJISLAVA ŠUNJIĆA, rođenog 1977. godine u Ljubuškom, državljanina BiH, LJUBE PRLIĆA, rođenog 1994. godine u Mostaru, državljanina BiH i Republike Hrvatske, JOEA PRIMORCA, rođenog 1996. godine u Splitu, Republika Hrvatska, državljanina BiH, KRISTIJANA BUNTIĆA, rođenog 1991. godine u Čapljini, državljanina BiH i Republike Hrvatske,IVICE ŠUNJIĆA, rođenog 1963. godine u Ljubuškom, državljanina BiH, iZDRAVKA GRIZELJA, rođenog 1995. godine u Ljubuškom, državljanina BiH i Republike Hrvatske.Optuženi se terete da su u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, u periodu od mjeseca augusta do novembra 2014. godine, kao grupa organizovana za krijumčarenje migranata, vršili ilegalno krijumčarenje migranata, državljana Turske, kroz teritoriju Bosne i Hercegovine preko državne granice u Hrvatsku, radi daljeg odlaska u zemlje Evropske unije.U optužnici se navodi da je prvooptuženi Hrstić kao organizator i rukovodilac grupe angažovao i ostale pripadnike grupe u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi da za određene novčane iznose izvrše krijumčarenja više državljana Turske sa područja BiH na teritoriju Hrvatske, a koji nisu imali važeće putne isprave za kretanje i prelazak državne granice. Optužnica navodi da je organizaciju ovih nezakonitih aktivnosti, optuženi Hrstić dogovarao zajedno sa državljanima Turske na način da su dogovarali broj osoba, lokaciju i način krijumčarenja migranata, kao i novčani iznos koji su ilegalni migranti optuženom Hrstiću plaćali za ilegalno prevođenje preko državne granice. Optuženi Hrstić je migrante preuzimao u Mostaru, nakon čega bi angažovao ostale optužene, koji su u ovoj organizovanoj grupi imali uloge vozača i vodiča u okolnostima kada bi pješice prevodili ilegalne migranate preko državne granice na terotoriju Hrvatske, te u ulogama vozača migrante preuzimali i prevozili do Splita, Makarske i Zagreba, gdje bi oni nastavili dalje putovanje ka zemljama Zapadne Evrope.Navedene radnje predstavljaju krivično djelo i u suprotnosti su sa članom 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem i članovima 15. i 16. Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu.

- -

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...