Optužnica protiv četiri osobe za genocid u Srebrenici: Kosorić, Stojišić, Tešić i Drakulić

Preporučujemo

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv četiri bivša pripadnika Vlaseničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) za genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine.

Optuženi su Mile Kosorić, Borislav Stojišić, Momčilo Tešić i Rajko Drakulić da su od 6. do 19. jula 1995. svjesno pružili pomoć članovima udruženog zločinačkog poduhvata, koji je imao za cilj da se zatoče i pogube vojno sposobni muškarci Bošnjaci iz srebreničke enklave, a prisilno presele žene, djeca i starci.

- -

Optuženi su ove radnje poduzimali u sklopu širokog i sistematičnog napada VRS-a i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), koji je bio usmjeren protiv stanovništva tadašnje zaštićene zone Ujedinjenih nacija (UN).

Cjelokupno stanovništvo, njih 40.000 civila, uklonjeno je iz zaštićene zone, dok je 8.000 muškaraca i dječaka ubijeno.

Kako je ranije saopćilo Tužilaštvo BiH, Kosoriću, Stojišiću, Tešiću i Drakuliću na teret se stavlja prisilno odvajanje i ubistvo 21 muškarca bošnjačke nacionalnosti, kao i prisilno zaustavljanje i pljačkanje konvoja koji su prevozili civile nakon pada Srebrenice, te silovanja žena i djevojaka prisilno izdvojenih iz konvoja.

“Optuženi se terete da su pružili pomoć počiniteljima udruženog zločinačkog poduhvata u julu 1995. godine. Kosorić kao zapovjednik Vlaseničke brigade VRS-a, a ostali optuženi kao zapovjednici i pripadnici Vojne policije Vlaseničke brigade VRS-a”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva BiH. Kosorić i Tešić su dostupni organima gonjenja u BiH, dok se Stojišić i Drakulić nalaze u drugim državama, javio je BIRN BiH.

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...