Optužnica protiv četiri osobe zbog međunarodnog šverca oružja i vojne opreme

preporučujemo

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv četiri osobe optužene za međunarodno krijumčarenje oružja i vojne opreme. Prema saopćenju Tužilaštvo, optuženi su Edin Mehmedika iz Sarajeva, Haris Špago iz Mostara, Rifet Berković iz Kladnja i Amir Mezetović iz Tuzle.

Optuženi se terete da su tokom decembra 2020. i januara 2021. godine, djelujući kao organizirana grupa, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, vršili prevoz i posredovali radi izvoza u prometu veće količine oružja, dijelova oružja, minsko eksplozivnih sredstva i vojne opreme bez dozvole propisane zakonima BiH, a radi daljeg transporta i prodaje kupcima na ilegalnom tržištu u zemljama Zapadne Evrope.

U optužnici se navodi da je prvooptuženi ostvario kontakt sa osobama iz Zapadne Evrope i dogovorio promet oružja i vojne opreme, te je prema unaprijed dogovorenim ulogama sa drugim članovima grupe vršio kupoprodaju oružja od poznatih osoba na području Tuzlanskog, Zeničko dobojskog i Sarajevskog kantona.

Optuženi su u svojim namjerama otkriveni i spriječeni prilikom kontrole policijskih službenika, te je prilikom pretresa pronađena i oduzeta veća količina oružja, municije, lovačkog naoružanja i opreme, između ostalog i ručni raketni bacač RPG-22, a koji predmeti i oružje su bili namjenjeni za dalju preprodaju.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ-a BiH. Navedeni optuženi se nalaze u pritvoru, a uz optužnicu je predloženo i produženje mjere pritvora iz razloga predviđenih članom 132. stav 1 tačke a) i c) ZKP-a BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije

U Neumu mnoštvo građana, ovogodišnja sezona bi mogla biti pun pogodak

U Bosni i Hercegovini vrhunac je toplotnog vala. Brojni građani spas od vrućina potražili su na bh. obali, u...