Optužnica protiv pet osoba zbog zločina u Višegradu i Goraždu

Preporučujemo

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv: Ćamila Ramića, rođenog 1960. godine u Višegradu, Mehmedalije Topalovića, rođenog 04.08.1952. godine u Višegradu, Himze Selimovića, rođenog 23.03.1961. godine u Foči, Ramiza Mićivode, rođenog 1969. godine u Goraždu i Mustafe Stovraga, rođenog 1966. godine u Čajniču.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba, u svojstvu komandanata i pripadnika  TO, Armije RBiH i MUP-a, na području Goražda i Višegrada (Međeđa), postupali suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika.

- -

Ratni zločini koji se stavljaju na teret optuženima se odnose na zločine počinjene nad oko 20 žrtava srpske nacionalnosti, zarobljenih pripadnika VRS koji su počinjeni u improviziranom vojnom zatvoru u Kaošticama, Međeđa, kao i objektima za zatočenje u zgradi ZOIL-a u Goraždu.

U optužnici se navodi da su optuženi odobrili i omogućili gotovo svakodnevno mučenje, premlaćivanje, zlostavljanje na naročito ponižavajuće načine i nanošenje teških fizičkih i psihičkih ozljeda, zarobljenicima srpske nacionalnosti, da su lično učestvovali u mučenjima i zlostavljanjima te da nisu poduzeli mjere da spriječe mučenja i zlostavljanja zarobljenika, niti da kazne počinioce.

Od posljedica zlostavljanja i zatočenja su podlegla dvojica zarobljenika, a tijelo jednog od njih je bačeno u rijeku Drinu i do danas nije pronađeno.

Optuženi se terete za krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika. Navode optužnice Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem  100 svjedoka i 3 stručna vještaka te prilaganjem  više stotina materijalnih dokazaOptužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije

Priština: U eksploziji ručne bombe oštećeno šest automobila

U eksploziji koja se u petak ujutro dogodila u ulici "Zekirja Cana" u Prištini oštećeno je šest automobila, dok...