Orban: Moramo se kloniti NATO-a u Ukrajini

Preporučujemo

Mađarska se pod svaku cijenu mora kloniti misije NATO-a u Ukrajini, rekao je danas mađarski premijer Viktor Orban, dan nakon što je glavni sekretar Saveza rekao kako se ne planira slanje vojnika u tu ratom pogođenu zemlju.

On je poručio u intervjuu za javni radio da Budimpešta neće učestvovati ni u fazi planiranja te misije, upozoravajući na rizik da mađarske jedinice budu prebačene pod zapovjedništvo NATO-a te da se koristi mađarski teritorij ako krene misija Saveza u Ukrajini, prenosi HINA.

- -

“Izgubili bi ključan dio našeg suvereniteta ako se to dogodi, onda ne bismo mogli zadržati mađarske vojnike izvan rata”, rekao je Orban, a prenosi mađarska novinska agencija MTI.

Najavio je da je trenutak u kojem će se Mađarska povući iz svih NATO-ovih priprema za misiju u Ukrajini “vrlo blizu”.

Dodao je da se takav korak mora prvo raspraviti s trenutnim i budućim glavnim sekretarom Sjevernoatlantskog saveza. Aktualni čelnik Saveza Jens Stoltenberg jučer je pak rekao da NATO nema nikakav plan slanja vojske u Ukrajinu.

“Moramo jasno dati do znanja da Mađarska ima pravo držati se temeljnog ugovora NATO-a kojem smo se pridružili”, kazao je Orban, naglašavajući da je NATO definisan kao odbrambeni savez. Mađarski premijer tvrdi da je Evropa u “stanju ratne psihoze” koja bi logično mogla rezultovati dolaskom zapadnih vojnika na ukrajinsku teritoriju.

- -

Gledajući unazad, lako je uvidjeti da se “sve brže krećemo prema otvorenom sukobu”, tvrdi Orban.

“Oni koji kažu da ne postoji prijetnja direktnog rata varaju narod”, uvjeren je. Mađarski premijer smatra i da se odvija kampanja ušutkivanje političara koji se zalažu za mir.

Naveo je napad na slovačkog premijera Roberta Fica i navodnu blokadu izvještavanja o Mirovnom maršu koji se prošlu subotu održao u Mađarskoj. U pripremi je direktan sukob, upozorio je Orban, pa dodao da smo “samo nekoliko centimetara od tačke bez povratka”.

Orban je svoja crna upozorenja dao uoči izbora za Evropski parlament koji se održavaju ove sedmice, a za koje smatra da su šansa da se zaustavi eskalacija rata.

“Imamo šansu zaustaviti rat” na tim izborima, smatra mađarski zvaničnik.

“Onda ćemo imati nekoliko teških mjeseci do američkih izbora, koje možemo preživjeti”, nastavio je. A kad se vrati predsjednik Donald Trump, “možemo formirati panzapadnu transatlantsku mirovnu koaliciju” i zaustaviti rat, zaključio je.

Najnovije

Masakr u Daruvaru: Ubica ispitan i prevezen na nepoznatu lokaciju

Krešimir Pahoki, koji se sumnjiči za masakr u Daruvaru, ispitan je jutros i predan u pritvorski nadzor, dok je...