Orban: Sve dok je Erdogan na vlasti i Evropa je sigurna

Preporučujemo

Turska igra ključnu ulogu u zaustavljanju miliona migranata na putu ka Mađarskoj i Evropi, iako mađarska opozicija to ne može ili neće razumjeti, izjavio je mađarski predsjednik Viktor Orban.

Svaki pokušaj uklanjanja turskog predsjednika Tayyipa Recepa Erdogana bio bi u interesu “migracijskih snaga”, rekao je mađarski premijer u intervjuu nakon Erdoganove posjete Budimpešti.

“Podrivajući snagu, ravnotežu, sigurnost, pouzdanost i red Turske, promigracijske snage žele da ostvare svoj san o tome da milioni migranata preplave Evropu”, rekao je Orban dodavši da je američki finansijer George Soros “zacrtao takav cilj jer tvrdi da je Evropi potreban priliv od milion migranata godišnje”, prenosi agencija MTI.

“Sve dok je Erdogan na vlasti i Evropa može da postigne dogovor sa njim, on će otvoriti kapije Siriji, a ne Evropi. Do tada smo na sigurnom”, rekao je Orban, prenosi Tanjug.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan je tokom posjete Budimpešti rekao da će Turska morati da otvori vrata ka Evropi sirijskim izbjeglicama ukoliko Brisel ne pruži Ankari dovoljnu podršku.

Najnovije

Stanovnik BiH proizveo u prošloj godini u prosjeku 345 kg komunalnog otpada

Bosna i Hercegovina je u 2022. godini generirala (proizvela) 1,1 miliona tona komunalnog otpada, što je za 3,6 posto...