Organizatori Dana tradicionalne porodice: Nismo ni protiv koga, ali nećemo dozvoliti da se pređe crvena linija

preporučujemo

Udruženje građana Svjetlo i NVO partneri, koji u subotu u Sarajevu organiziraju mirnu šetnju povodom manifestacije Dan tradicionalne porodice poslali su osnovne upute za ponašanje tokom mirne šetnje i programa manifestacije.

Podsjećaju da je ovo mirna manifestacija kojoj je cilj da, prvenstveno, pošalje poruku o važnosti očuvanja tradicionalne porodice i svih njenih vrijednosti, bez obzira na nacionalnu, etničku ili vjersku pripadnost.

Također, naglašavaju da nisu usmjereni na negiranje ničijih individualnih prava, ali za rješavanje kolektivnih prava smatraju da se trebaju konsultovati svi građani. Kao i da se putem referenduma ili drugih građanskih metoda sve promjene istih treba prattiti volja većine.

„Drago nam je da su se naši najbolji sinovi i kćeri tokom agresije na našu domovinu izborili za slobodu. Žao nam je što takva sloboda nije stigla u mnoge krajeve naše zemlje gdje se povratnici napadaju, gdje se našoj djeci onemogućava učenje maternjeg jezika, gdje se napadaju vjerski službenici i drugi javni radnici.. Sarajevo je slobodan grad, to je grad koji je uvijek raširenih ruku primao sve ljude. Ta otvorenost kretala je još od naših domova i naših porodica. Upravo ovom šetnjom želimo ukazati na važnost naših tradicionalnih porodica koje su nam bile snaga i utočište u najtežim trenucima. Ne branimo nikome da živi na način na koji je izabrao svjesni da ćemo svi odgovarati za svoje izbore. Istovremeno, nikada nećemo dopustiti da se nama nameće način života i običaji strani našem narodu i našoj zemlji. Crvena linija se ne smije preći“, kaže se u saopćenju.

Što se tiče pravila ponašanja za sve građane koji se odazovu mirnoj šetnji, ističu sljedeće:

  • Pridržavajte se eventualnih naređenja policije, iznad svega. Sve drugo je štetno za manifestaciju u cjelini i može da umanji vaš doprinos. Bez verbalne i fizičke konfrontacije sa službenim licima zaduženim za obezbjeđenje.
  • Bez bilo kakvog oružja, oštrih predmeta ili predmeta koji mogu nanijeti štetu. Ovo je miran događaj.
  • Nema alkohola za vrijeme okupljanja, šetnje i samog održavanja programa.
  • Bez uništavanja ili vandalizma u toku šetnje. Zabranjneo je bacati smeće
  • Strogo je zabranjeno pravljenje ikakvih incidenata, svađi i sukoba.
  • Transparenti će biti dozvoljeni samo od organizatora
  • Bez ikakvih pokliča za i protiv nekoga
  • Bez obilježjaosim zastave BiH
  • Niko ispred organizatora ne smije davati izjave medijima, osim onih koje je organizator odredio
  • Odazivanjem na sam događaj prihvatate i ova osnovna pravila ponašanja.

Podsjećaju da kreiranjem ove manifestacije ne preuzimaju nikakvu odgovornost vezanu uz ovaj događaj osim za vlastite postupke.

Okupljanje je predviđeno između 13 i 14 sati kod Vječne vatre. Šetnja je planirana između 14 i 15 sati na relaciji Vječna vatra –  Trg BiH. Program na Trgu BiH počet će u 15 sati intoniranjem himne BiH, te će se nastaviti čitanjem Proglasa.

Najnovije

Ko sve nije dostavio imovinske kartone: Od načelnika do kompletnih vijeća, ima i “ponavljača” u kršenju zakona

Čak 2.099 lokalnih zvaničnika izabranih u prošlom, i njih 764 izabrana u ovom mandatu, nisu dostavili imovinske kartone, što...