Oručević pozvao građane da što masovnije izađu na izbore: Mostar ima šansu

Preporučujemo

Bivši gradonačelnik Mostara Safet Oručević pozvao je sve građane Mostara da što masovnije izađu na izbore jer, kako je rekao, to nisu samo izbori, već i praznik za Mostar poslije 12 godina njihovog neodržavanja.
U Mostaru je uveliko otpočela predizborna kampanja za predstojeće lokalne izbore, koji će biti održani 20. decembra. Nakon punih 12 godina, stanovnici najvećeg grada na Neretvi moći će ostvariti svoje osnovno demokratsko pravo i, napokon, izabrati zakonodavnu vlast, za koju su bili uskraćeni.

“Mislim da su izrasle generacije koje nisu ni svjesne u kojem su zaostatku i na koji način su do sada bili uskraćeni da se ne mogu u punoj demokratskoj formi obraćati svom gradskom vijeću, svojim gradskim čelnicima i pomoći u razvoju svoga grada”, izjavio je Oručević prije početka redovne sesija Kruga 99 u online formatu o temi “Izbori u Mostaru – prekretnica za BiH?”.

Oručević je kazao da će od masovnosti izlaska ljudi na izbore i glasanja u dijapori ovisiti i pobjeda u Gradu Mostaru.

- -

“Dobrim odzivom stanovništva na izbore i glasanjem iz dijaspore moglo bi se postići da Mostar konačno dobije gradonačelnika koji nije iz reda HDZ-a koji 16 godina vlada Mostarom. Mislio sam da će se u pregovorima postići dogovor da bude multietnički sastav gradske uprave, dakle da vladaju i jedni i drugi i treći i da se to sve zajednički dogovara. Međutim, jednostranačko upravljanje jednim velikim multietničkim gradom ne donosi koristi niti gradu, niti građanima, pa čak ni onima koji vladaju”, naveo je Oručević.

Vrlo je važno, kako je kazao, da sada dođe neko iz bloka probosanskih stranaka.

“Ovi izbori trebaju da budu signal za dalji život u Gradu Mostaru, puno bolji od dosadašnjeg. Mostar čak ima šansu da bude primjer za druge krajeve kako su se uredili multietnički odnosi i kako se može od Mostara, koji je do jučer bio jedna kočnica i grad slučaj, napraviti primjer zajedničkog života i nastavka rada”, istakao je.

Krug 99 je, prema riječima predsjednika Adila Kulenovića, pozvao sve građane Mostara u zemlji i inostranstvu da izađu na izbore i daju svoj glas onim političkim opcijama i snagama koje mogu učiniti korak dalje ka objedinjavanju grada i otvaranju njegovih perspektiva u skladu s najboljom mostarskom tradicijom.

Najnovije

Sarajka A.S. uhapšena zbog pomaganja počiniocima krivičnog djela

Sarajevska policija večeras oko 20.15 sati uhapsila je 44-godišnju ženu inicijala A.S. iz Sarajeva, zbog sumnje da je pomagala...