Oružane snage BiH će dobiti mural u Tuzli: “Multietnički uspjeh koji možemo postići kada radimo zajedno”

Preporučujemo

Na Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, NATO Štab Sarajevo udružio se sa Omladinskom mrežom Bosne i Hercegovine i Omladinskim resursnim centrom Tuzla kako bi odali priznanje nevjerovatnim mladićima i djevojkama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Projektom je, u centru Tuzle, napravljen mural visok 4 metra, koji prikazuje lik žene vojnika, koji je naslikala međunarodno poznata umjetnica Marija Tica Kovačević.

- -

Govoreći na događaju, zamjenik komandanta NATO Štaba Sarajevo, brigadir Bahri Yildiz, izjavio je:

– Bosna i Hercegovina ima tu sreću da ima nevjerovatno talentirane, predane i sposobne mlade ljude. To možemo vidjeti u mladim ljudima koji su okupljeni danas. A najbolji primjer za to su Oružane snage BiH.

– Pripadnici i pripadnice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine redovno diplomiraju u vrhu svoje klase na međunarodnim kursevima obuke, dokazali su svoju sposobnost da djeluju po istim strogim standardima koji se primjenjuju u državama članicama NATO-a, i – što je najvažnije – u više navrata su demonstrirali svoju sposobnost da ispunjavaju zakonom propisane zadaće, kazao je, te dodao:

– Vidjeli smo kako riskiraju vlastite živote kako bi odgovorili na poplave i šumske požare – kod kuće i širom regije, pomogli u održavanju krhkog mira u sklopu multinacionalnih misija u inostranstvu i pružili podršku drugim institucijama…vršili dezinfekciju bolnica i škola tokom pandemije COVID-a, vršili operacije spašavanja u planinama… i nastavljaju sa uklanjanjem nagaznih mina na teritoriji BiH.

Oni predstavljaju multietnički uspjeh koji bi Bosna i Hercegovina mogla postići svaki put kada radimo zajedno. Zahvalni smo na njihovom služenju, i na, često zanemarenoj žrtvi koju oni i njihove porodice podnose da bi zaštitili zajednice širom zemlje. Danas – na Dan Oružanih snaga BiH i svaki dan, neizmjerno smo ponosni što ih nazivamo partnerima i prijateljima.

Asja Redžić, Pomoćnik gradonačelnika u Službi za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu je izjavila:

– Osllikavanjem murala žene vojnika Oružanih snaga BiH obilježili smo Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, uz opredjeljenost svih nas u Tuzli za mir i stabilnost na ovim prostorima i nastavak euroatlanskih integracija BiH.

Slobodan Blagovčanin, koordinator omladinske grupe C.A.T i menadžer projekta u Omladinskom centru Tuzla, koji je pomogao u organizaciji događaja, rekao je:

– Mladi iz našeg centra su zaista sretni i ponosni što podržavaju današnji događaj – i zahvalni su na pomoći i prisustvu NATO-a u našoj zemlji. Zaista je važno da obilježavamo Dan Oružanih snaga BiH: one su jedan od najvećih primjera uspješne multietničke saradnje u BiH. To je nešto što nam treba više.

Također, zahvalio je mladim volonterima koji su podržali projekat – uključujući i pomoć u pripremi murala, a posebna zahvala je upućena gradonačelniku Tuzle.

Najnovije

SIPA uhapsila jednu osobu po potjernici Interpola

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u Sarajevu u saradnji sa Službom za poslove...