Oružane snage BiH slave punoljetstvo: U kasarni kod Sarajeva izložen dio naoružanja

Preporučujemo

Oružane snage Bosne i Hercegovine i Ministarstvo odbrane započeli su nizom događaja obilježavanje 18. godišnjice uspostavljanja Oružanih snaga, a tim povodom u kasarni u Rajlovcu izložen je i dio opreme sa kojim vojska raspolaže.

Između ostalog, u kasarni je izvršeno postrojavanje pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a tim povodom govor su održali brojni zvaničnici uključujući i Denisa Bećirovića te Željka Komšića kao i ministra odbrane Zukana Heleza.

- -

Paralelno s tim, na poligonima oko kasarne izložena je i oprema Oružanih snaga koja uključuje helikoptere, tenkove, haubice, transportere kao i sistem protivzračne odbrane Buk.

Uoči postrojavanja i početka obilježavanja godišnjice uspostavljanja Oružanih snaga, sastanak sa ministrom odbrane održala je i Delegacija EU na čelu sa Johannom Sattlerom kao i direktoricom Evropske službe za vanjske poslove Angelinom Eichhorst.

Sastanak čelnika Ministarstva odbrane BiH i delegacije EU prethodi o jedanašnjoj ceremoniji primopredaje deminerskih i sanitetskih vozila, koja će biti upriličena u kasarni OS BiH “Rajlovac”. Riječ je o donaciji koju Evropska unija u okviru prve tranše pomoći Evropskog instrumenta za mir (EPF) u vrijednosti od 10 miliona eura donira Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

“Deminerska i sanitetska vozila koja danas dobijamo daju dodatnu vrijednost našim sveukupnim deminerskim kapacitetima i sposobnostima. Donacija našem deminerskom bataljonu nam je jako bitna, pogotovo što je došla u čas kada slavimo Dan Oružanih snaga BiH”, rekao je ministar Helez, te dodao da Oružane snage BiH žele da budu regionalni lideri u procesu deminiranja.

Pohvalio je aktivnosti Evropske unije, kao i NATO-a, što su kroz svoje vojne i političke mehanizme jednoglasnom odlukom doprinijeli produžetku misije Althea EUFOR-a u BiH, rekavši da EUFOR ima važnu ulogu u očuvanju mira i sigurnosti. Također je istakao nužnost jačanja dinamike ispunjavanja 14 prioriteta za početak pregovora za članstvo u EU.

“Oružane snage BiH su najbolje integrirani dio društva, i želio bih da i cijela Bosna i Hercegovina funkcionira kao Oružane snage BiH”, zaključio je Helez.

Direktorica Evropske službe za vanjske poslove Angelina Eichhorst je naglasila da je saradnja sa Bosnom i Hercegovinom, koja je zemlja kandidat, na odličnom nivou, te izrazila želju za nastavkom još većeg i snažnijeg angažmana kako sa Bosnom i Hercegovinom tako i Oružanim snagama BiH.

“Po prvi put je korišten ovaj instrument pomoći i drago mi je da danas možemo pružiti ovakvu vrstu podrške Oružanim snagama BiH”, istakla je Eichhorst i te dodala da se raduje današnjoj ceremoniji primopredaje deminerskih i sanitetskih vozila.

Najnovije

BHRT zaprijetio RTV FBiH: Hoće li 7. marta isključiti sve usluge i ugasiti program FTV-a

Menadžment BHRT-a danas je poslao opomenu da će 7. marta isključiti sve usluge i ugasiti program FTV-a, rekao je...