Oružane snage BiH spremne uputiti spasilačke timove u Tursku

Preporučujemo

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Zukan Helez, danas 7. februara 2023. godina, uputit će Predsjedništvu BiH prijedlog za donošenje odluke o hitnom upućivanju specijalističkih timova Oružanih snaga BiH u Republiku Tursku, koja je pogođena katastrofalnim zemljotresom.

Oružane snage BiH spremne su u Tursku uputiti jedan medicinski tim, jedan tim iz inžinjerijskog bataljona koji je uvježban za ovakve situacije, kao i jedan tim za spašavanje u nesrećama i prirodnim nepogodama.

Odlukom bi se precizirala tačna brojnost pripadnika OS BiH koji bi bili upućeni za ispomoć Republici Turskoj, na način da njihov odlazak ne bi negativno utjecao na normalno fukcionisanje OS BiH.

Helez očekuje da će pri donošenju odluke o pomoći narodu prijateljske zemlje najviši organi izvršne vlasti Bosne i Hercegovine odlučivati jednoglasno.

Predsjedništvo BiH hitnu odluku može donijeti i na telefonskoj sjednici.

Helez ujedno poziva i sve državne službenike, zaposlenike, profesionalna vojna lica i civilna lica zaposlena u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, da zavisno od svojih mogućnosti, učestvuju u humanitarnoj akciji prikupljanja novčanih sredstava za pomoć građanima Republike Turske i Sirije pogođenim ovom strašnom prirodnom katastrofom.

Najnovije

Završena akcija “Niste same”: Paketi za žene i djevojke uskoro kreću za Tursku i Siriju

Regionalna Asocijacija Poduzetnica pridružila se kampanji Crvenog križa Federacije BiH "Niste same" za žene i djevojke Turske i Sirije. Bosnaskohercegovačke...