OSCE i EUFOR suorganizatori radionice u Laboratoriji za testiranje municije

Preporučujemo

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) i Snage Evropske Unije (EUFOR) od 20. do 22. augusta organizirali su radionicu za stručnjake Oružanih snaga BiH (OSBiH), na temu upravljanja skladištima oružja i municije.

Radionica je održana u Laboratoriji za testiranje municije smještenoj u Tehničkoj radionici za opravku i uništavanje municije (TROM) u Doboju, saopćeno je iz OSCE-a.

Radionica je posvećena načinima praćenja, ispitivanja, analize, ponovne procjene, te ukoliko je potrebno, revidiranja hemijskih procesa i upravnih postupaka analize uzoraka municije, u cilju utvrđivanja stepena stabilnosti.

Vojni eksperti OSBiH radili su na tome kako unaprijediti evidentiranje, izvještavanje i realizaciju postupaka hemijske analize u Laboratoriji, u cilju ostvarenja najvišeg mogućeg stepena pouzdanosti, efikasnosti i tačnosti u oblasti upravljanja životnim ciklusom municije i eksplozivnih sredstava.

– Postizanjem višeg stepena sigurnosti skladišta municije putem suvremene opreme i Laboratorije, kao i posebno osmišljenim radionicama za OSBiH, uveliko doprinosi sigurnosti pripadnika OSBiH kao i sigurnosti uopće. Misija će nastaviti pružati podršku aktivnostima usmjerenim ka poboljšanju sigurnosti infrastrukture i umanjiti sigurnosne rizike u objektima i skladištima municije – izjavio je šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Bruce G. Berton.

Šef Sekcije za ispitivanje pogonskih goriva municije u Laboratoriju OSBiH TROM, potporučnik Namir Halilović, rekao je da je saradnja sa švicarskim timom hemijskih stručnjaka na polju praćenja stabilnosti baruta prije godinu dana uspješno započela u vidu obuka, razmjena znanja i iskustava, a materijalizovana otvaranjem Laboratorije u sastavu OS BiH. Dodao je da radionica predstavlja još jedan iskorak ka povećanju sigurnosti same municije, skladišta municije, te građana BiH.

Misija OSCE-a u BiH nastavit će doprinositi održivosti Laboratorije, kroz realizaciju obuke i nabavku opreme. Misija će također nastaviti raditi u partnerstvu sa Ministarstvom odbrane BiH i OSBiH, te pružati podršku njihovim aktivnostima u oblasti provedbe niza važnih strateških dokumenata i planova, najavljeno je iz OSCE-a.

Najnovije

Uprkos zabrani, u Beogradu održan skup podrške Palestini

I pored toga što je današnji skup podrške Palestini u Beogradu zabranjen, grupa od oko 200 građana ipak okupila...